Ikeine kuhinje – izbor, planiranje i montaža

Ukoliko ste pratili blog od početka mogli ste da vidite da sam poseban post posvetila planiranju kompletnog prostora, uključujući i kuhinju, uz pomoć besplatnih online programa za planiranje, poput 5D Planner-a. Meni je on puno pomogao i kod planiranja kuhinje, iako u besplatnoj verziji ima vrlo limitiranu ponudu kuhinja i kuhinjskih elemenata, ali ipak i to je dovoljno da makar okvirno isplanirate oblik i položaj kuhinje, a detaljniji plan prepustite profesionalcima kojima ste poverili njenu izradu.

Kuhinja Askersund, IKEA

Kako se meni kuhinja nalazi u centralnom delu stana, a u okviru koncepta otvorenog prostora, ja sam rešila da mi budžet za kuhinju bude nešto veći. Jedan od razloga je i to što se kuhinja ne menja tako često, barem meni to nije cilj, već da imam kuhinju koja će da traje i koja zato treba da bude malo kvalitetnija. U moru ponuđača ja sam se, kao i za većinu nameštaja u svom stanu, opredelila za Ikeinu kuhinju. Jedan od razloga je bio i taj što Ikea ima veliki izbor gotovih, modularnih kuhinjskih elementa, u sklopu sistema METOD kuhinja, koje se mogu iskombinovati tako da se uklope u dimenzije vaše kuhinje i na koje ne mora dugo da se čeka. Ikea ima u ponudi i znatno jeftinije, blok kuhinje, u sklopu KNOXHULT sistema, ali se meni nisu uklapale u dimenzije i oblik kuhinje. Kako mi se tada žurilo da što pre uradim kuhinju, ja zapravo nisam imala vremena da proučim Ikein vebsajt i celu njihovu ponudu na tu temu, ali i na temu svega drugog što ide uz kuhinje. Da sam tada znala ono što sada znam, mogla sam da i za svoj oblik i dimenzije kuhinje isplaniram znatno jeftinije rešenje u sklopu KNOXHULT sistema. Ali ću zato vama da dam ideju i predloge kako to možete uraditi, ako ne uspem u okviru ovog posta onda u okviru nekog sledećeg posta.

Kuhinja Askersund, IKEA

Za koji god sistem da se opredelite, želim da sa vama podelim svoje iskustvo koje je, što se tiče Ikee, i dobro i ne baš tako dobro. Odmah da kažem da ja Ikeu obožavam. Iako je bije glas da proizvodi nameštaj lošeg kvaliteta, za svetsku sirotinju, ja se sa tim ne bih baš složila jer je to koliko paušalna, toliko i zlonamerna ocena. Ikea ima drugih propusta, i to nekih vrlo ozbiljnih, o kojima će nešto kasnije biti reči, ali da bih vam objasnila zašto toliko volim Ikeu moraću da jednu posebnu kategoriju na blogu posvetim Ikei i njenim proizvodima, a onda ću tu imati prostora i da pišem o toj svojoj „ljubavi“ i razlozima za istu.

Kuhinja Askersund, IKEA

Kako je moj stan mali, uzak i jedostrano osvetljen, generalno sam želela da imam svetle komade nameštaja, a u sklopu toga i kuhinju. Uz pomoć 5D Planner-a naparavila sam neki okviran plan i sa tim planom otišla u Ikeu na odeljenje za kuhinje i zakazala svoje termine za merenje i sa njihovom dizajnerkom za kuhinje. Ove usluge se u Ikei plaćaju, ali ako se opredelite da kod njih i kupite kuhinju koju ste isplanirali, ta cena će kasnije da vam se odbije od ukupne cene kuhinje. Vi takođe imate i opciju da se sa Ikeom dogovorite da vam oni dovezu i montiraju kuhinju, što je takođe usluga koja se plaća. Naravno, ako imate svoj prevoz i svoje majstore stolare, vi sve ovo ne morate da radite uz pomoć Ikee. Ali ako se opredelite da ipak koristite i ove njihove usluge, ovde imam nekoliko upozorenja i saveta!

Kuhinja Askersund, IKEA

Da se vratim na merenje i planiranje – termini za iste se dobijaju relativno brzo, najkasnije za nedelju dana, ali obično bude pre. Ikein stručnjak za merenje i planiranje kuhinje dolazi kod vas na lice mesta i laserskim aparatom proverava ne samo tačne dimenzije kuhinje, nego i pravilnost zidova, odnosno da li oni i koliko odstupaju od pravih uglova. Ovo je izuzetno važno da se zna, ako ima odstupanja, jedino što mi nije jasno zašto Ikea ovo radi kada ne uzima u obzir ta odstupanja, a što kasnije dovede do velikih problema o kojima ću kasnije pisati. Ono na šta će još Ikein stručnjak za merenje i planiranje kuhinja da vam obrati pažnju, ako ima potrebe za tim, je kako i na koji način da pomerite ili dodate neke prekidače i utičnice za struju, da bi kuhinja mogla da funkcioniše. A vi pre kupovine kuhinje treba da saznate da li je tako nešto kod vas uopšte izvodljivo.

Kuhinja Askersund, IKEA

Nakon ovoga odlazite u Ikeu u sklopu termina za dizajn kuhinje. Pre vašeg dolaska Ikeini dizajneri su već dobili potreban feedback od stručnjaka za merenje kuhinje. Ono što vi treba da im kažete, za početak, je vaš budžet, u sklopu kog sistema želite kuhinju ( METOD ili KNOXHULT), ako je to METOD onda da izaberete jednu ili kombinaciju dve od mnogih kuhinja u toj ponudi (ja sam izabrala kombinaciju ASKERSUND i VEDDINGE), a zatim da sednete sa jednom od dizajnerki pred njen kompjuter i da se onda sa njom dogovarate gde želite da vam budu fioke, kredenci, šporet, sudopera, sudo-mašina ako je želite, frižider, itd., itd. Zajedno sa njom vi ćete se opredeljivati za sve detalje, poput ručki za fioke i vrata kabineta, česme, sudopere, vrste ploče za šporet, za osvetljenje sa dimerom (opet ako ga želite), itd. Dobro bi bilo da se, pre sastanka sa dizajnerkom, dobro upoznate sa celokupnom ponudom na temu kuhinja preko Ikeinog vebsajta, kao i dolaskom na odeljenje i razgledanjem ponude na licu mesta. Tako će vam biti mnogo lakše da se opredelite za sve detalje u sklopu termina, što je važno da ne biste neke odluke donosili na brzinu. Ja moram da kažem da mi je celokupno iskustvo sa Ikeinim stručnjacima za merenje, planiranje i dizajniranje kuhinje, generalno dobro i prijatno. Ono što dobijate na kraju ove faze planiranja je odštampano dizajnersko rešenje vaše kuhinje sa kompletnom specifikacijom svih detalja, od najmanjih do najvećih i sa njihovom zbirnom cenom. Ukoliko želite da zaista i kupite ovu kuhinju u Ikei (ovo kažem zato što mnogi ljudi uzmu uslugu planiranja kuhinje u Ikei, ali sličnu kuhinju na kraju naruče privatno, preko nekog drugog), sa tim spiskom idete na kasu i napomenete da vam se od cene oduzme merenje i planiranje kuhinje. Sa druge strane, ako želite da preko Ikee obavite i dopremanje/prevoz i montažu kuhinje, onda pre kase odete na odeljenje za kupce, uzmete broj i kad dođete na red tu se dogovorite za termine prvo za dopremanje nameštaja, a zatim i za montažu. Ovde je jako važno da proverite sa njima da li su majstori dobili dovoljno dana da vam montiraju kuhinju!! Za moju kuhinju majstori su bili dobili dva dana, ali iako su se ubili od posla, oni su propustili da obave jako važnu, početnu fazu pripreme zidova. Kasnije sam saznala da oni nisu imali vremena da obave takvu pripremu, zbog čega je ispao veliki problem, na šta ću se osvrnuti uskoro. Uglavnom, kada završite sa dogovorima na odeljenju za kupce idete na kasu i plaćate sve što treba da se plati.

Kuhinja Askersund, IKEA

Kada vam dođu majstori na sastavljanje i montiranje kuhinje jako je važno da ih pitate da li smatraju da su dobili dovoljno dana da taj posao odrade kvalitetno, posebno ako se prilikom merenja kuhinje ispostavilo da vaši zidovi odstupaju od pravih uglova. Ne mogu vam opisati koliko će montaža kuhinjskih elemenata na nepripremljene, a krive zidove, kompletno da poremeti izgled vaše gotove kuhinje, što se meni dogodilo! Ukoliko imate krive zidove majstori prethodno moraju, uz pomoć specijalnih dodataka i alata da postave šine tako da se one sastaju pod pravim uglom i kako bi na njih mogli da se dalje montiraju, odnosno doslovno kače, kuhinjski elementi. Iako su majstori koji su došli kod mene bili vredni, ja im i dan danas zameram i ne mogu da im oprostim, posebno zato što sam ih i dočekala i ugostila kao rođenu braću, što su mi ovo prećutali iako sam sigurna da su bili svesni, a bogami i upoznati sa činjenicom da su mi zidovi krivi, jer ih je na to morala upozoriti stručnjakinja za merenje kuhinje. Ja danas znam da su oni bili svesni da je dva dana nedovoljno da mi se sastavi i montira kuhinja, a da se istovremeno i prethodno pripreme zidovi. Umesto da me upozore, na šta bih ja odreagovala i zvala Ikeino rukovodstvo i zahtevala da majstorima daju doatno vreme, oni su se nadali da ja neću primetiti greške ili da jednostavno neću odreagovati, niti praviti frku. Međutim, kako je odstupanje uglova zidova uticalo na to da i kuhinjski elementi odstupaju jedni od drugih i ne leže i istoj ravni već sam dobila vrata i elemente koji ili štrče ili upadaju, idu ukrivo, itd., malo je reći da sam ja pošizela!!!! Ali baš pošizela! Dodatno sam pošizela što su se svi oni ponašali, od majstora, preko posrednika u komunikaciji, do šefova i njihovih šefova, kao da su oni uvređeni i iznenađeni što se ja žalim i „izvodim besne gliste“. Da bi me shvatili ozbiljno rekla sam im da želim da im vratim kuhinju, a oni meni pare. Tek tada su mi iz više navrata opet slali iste majstore da „poprave“ zatečeno stanje, međutim, moram da kažem da je na kraju izvedena koliko-toliko zadovoljavajuća improvizacija. Što je bolje od onoga u kakvom mi je stanju kuhinja prvobitno bila, ali s obzirom na celokupnu cenu kuhinje i na Ikein renome, mislim da je ovako nešto bilo nedopustivo. Ja ne znam da li to ima veze sa onom našom boljkom koja se zove „srpska posla“ ili se slične stvari dešavaju i svuda u svetu kada je u pitanju Ikea, šta god da je vodite računa da se ovo vama ne dogodi. Ikeine stvari su previše lepe da biste, zbog loše poslovne politike naših rukovodioca kojima je poverena Ikea, odustali od istih.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: