Dekorativni jastučići i kako ih iskombinovati

Dekorativni jastučići, kako im ime kaže, imaju dekorativnu, ali i funkcionalnu ulogu. Dolaze u različitim oblicima, veličinama, materijalima, bojama i dezenima. Najčešći su oni kvadratnog oblika i od prirodnih materijala poput pamuka i lana, koje usput i preporučujem jer su najlakši za održavanje. Njima možete dekorisati sofe, fotelje i ugaone garniture, ali i krevete za spavanje. Uz pomoć njih možete da oživite neutralne tonove u svom stanu tako što će osnovne boje i one zastupljene na dezenima i šarama biti njihove najživlje varijante ili će ih pratiti i povezati na najbolji mogući način. Upravo iz tih razloga, ako niste sigurni kako da kombinujete boje u svom stanu najsigurnije je da vam boje zidova, tepiha i tekstila na krupnim komadima nameštaja budu u belim, bež, sivim i drugim neutralim ili zagasitim nijansama. Već kod pastelnih nijansi morate malo više da povedete računa da vam se boje i dezeni slažu, a da ne govorimo kod jakih boja i dezena na krupnijim komadima nameštaja. Demonstraciju kombinovanja jastučića opet ću izvršiti uz pomoć onih iz Ikeinog asortimana, zato što ona nudi zaista veliki izbor jednobojnih i dezeniranih jastučića. Pokušaću da vam pokažem primer kombinovanja jastučića na sofama/garniturama u neutralnoj boji. Kao polazište za kombinovanje jastučića, kad su u pitanju ti neutralni, osnovni tonovi uzeću Ikeinu VIMLE ugaonu sofu-trosed, u Gunnared Bež boji.

VIMLE, ugaona sofa-trosed u Gunnared bež boji, IKEA; Cena: 118.600 RSD

Ovde je relativno lako kombinovati boje i dezene jastučića, tako da ćete teško napraviti grešku. Obratite pažnju na boju detalja koje imate u kući, poput vaza, lampi, dekorativnih činija, kutija, nekih manjih komada nameštaja – oni najčešće dolaze u živim bojama. Boje na jastucima mogu da prate boje tih detalja i ja ovde imam jedno pravilo za kombinovanje: jednobojno + dezenirano + crno-belo. I u dezeniranom i u jednobojnom bilo bi dobro da se provuku nijanse bliske onima na sofi, i u neutrlanim i u živim i maskimalno istaknutim varijantama. Što se crno-belog tiče, ono bi trebalo da poveže sitne crne detalje koje ćete verovatno imati u stanu, poput ramova za slike, TV seta i kompjutera, gajtana i boja plastike na mnogim upotrebnim predmetima, itd. Ali, crno-belo istovremeno i razbija šarenilo dezena i ističe jednobojne jastučiće živih boja, čime se postiže ravnoteža. Predlog koji dajem sam radila pod predpostavkom da u stanu postoje imaginarni detalji u akcentnim bojama poput žute i rezedo-zelene. Ako i vi u stanu imate akcentne boje poput žute, plave, zelene, narandžaste, crvene, gledajte da te boje istaknete kroz dezene i boje na jastučićima, ali i na ostalom tekstilu u kući. Iako bi to bila zasebna tema, gledajte da ovde ne preterate i dobro razmislite da li da uzimate dezenirane tepihe, nameštaj i ostali tekstil u kući. Što se tiče naše teme, a to je kako da iskombinujemo jastučiće uz sofu u neutralnoj nijansi, ja sam u Ikei pronašla 6 jastučića koje sam iskombinovala ovako:

Dekorativne navlake za jastučiče, IKEA.

Sledi spisak jastučića sa cenama:

GULLKLOCKA, Navlaka za jastučić, žuta, 50×50 cm; Cena: 999 RSD

ÅSATILDA, Navlaka za jastučić, natur tamnozelena, tačkasto, 50×50 cm: Cena: 499 RSD

GURLI, Navlaka za jastučić, siva50x50 cm: Cena: 399 RSD

KINNEN, Navlaka za jastučić, bela, crna, 50×50 cm: Cena: 499 RSD

ROTFJÄRIL, Navlaka za jastučić, natur, raznobojno, 50×50 cm; Cena: 699 RSD

GILLHOV, Navlaka za jastučić, raznobojno, 40×65 cm; Cena: 1.999 RSD

Imajte na umu da su ovo samo navlake za jastučiće i da ćete za njih morati da kupite odgovarajuće unutrašnje jastučiće koje Ikea ima na istom odeljenju, vodite računa o dimenzijama i da se one uklapaju. U nekom od narednih postova pisaću o tome kako iskombinovti jastučiće za sedeće garniture u zagasitim, pastelnim i jakim nijansama, a zatim i za one koje imaju dezenirani tekstil. Ova objava je možda baš dobra prilika da objasnim zašto volim Ikeu. Jednostavno, njihov tim dizajnera je zaista sjajan jer oni misle na sve. Rukovode se najvišim standardima kad je dizajn u pitanju i mnoge domaće kuće koje su se pobunile zbog dolaska Ikee mogle bi mnogo da nauče od njih, za početak da je nemoguće imati dobru ponudu bez školovanih dizajnera nameštaja, tekstila, grafičkih dizajnera, itd. kojima usput treba obezbediti i dobre uslove za rad, ne zbog dizajnera već zbog samog proizvođača nameštaja ako želi da postane i ostane kompetitivan na ovom polju. Svaki naš proizvođač nameštaja, čak i ako nema tako veliki, sveobuhvatan i širok asortiman proizvoda može da ima tim dizajnera koji će da vode računa o tome da sve ono što se nalazi u ponudi, ma kako ona bila skromna, bude kompatibilno i da se može kombinovati jedno sa drugim. U Ikei u o tome misle, od najmanje sitnice do najjvećih komada nameštaja, kućnog tekstila, itd.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: