Biblioteka od poda do plafona

Jedan od mojih omiljenih komada nameštaja u starom stanu bila je isto tako stara polica za knjige, od punog drveta, u tamnijoj braon boji. Oko nje je bilo puno posla je jer je bila otvorena sa svih strana, pa se prašina brzo taložila. Sa preseljenjem u novi i manji stan, zbog njenih dimenzija i težine, morala sam da se oprostim od nje, kao i od vitrina iz 70-tih godina koje su služile za izlaganje posuđa od porcelana i kristala, kako je to nalagala tadašnja moda. Iako se većina mojih drugarica, sa preseljenjem ili bez njega, oprostila i sa kristalom i porcelanom nasleđenim od mama i baka, ja nisam mogla, jer me previše podsećaju na trenutke druženja sa mojima, ispijanja kafa, ručkova, slava i mnogo toga drugog lepog. Zato sam želela da im u novom stanu nađem posebno mesto, jedino što nisam znala da postoji mogućnost da sve vredne i drage stvari smestim na jedno mesto, zajedno sa knjigama, gde će biti lepo i zaštićene i izložene.

Biblioteka „Billy/Oxberg“ sa staklenim vratima, bela , IKEA; Cena: 32.998RSD

Radi se o Ikeinom klasiku, jednom od njenih najprodavanijih proizvoda, koji čak nije pretrpeo ni prevelike promene u dizajnu u odnosu na početni model, dizajniran pre više od 30 godina – reč je o biblioteci Billy. Billy je, zapravo, čitava serija proizvoda, koju čine različite osnovne jedinice, koje dolaze zasebno ili iskombinovane. Takođe dolaze u različitim bojama, otvorene ili sa staklenim vratima. Upravo je ta kombinacija ona koju smatram dobitnom, uz dodatak gornjih polica Oxberg. Tako da bi idealna biblioteka, ona koju ja preporučujem, bila Billy/Oxberg.

BILLY / OXBERG
Biblioteka, brezov furnir, 200x30x237 cm;
Cena: 66.997RSD

U zavisnosti od veličine vaših zidova i prostora koji želite da posvetite ovakvoj jednoj biblioteci, možete se opredeliti za bilo koju kombinaciju osnovnih jedinica, otvorenih ili zatvorenih, sa ili bez Oxberg dodataka, pa tako čitav jedan zid može da bude u ovakvoj biblioteci, od poda do plafona, kako i naslov kaže. Zbog lagane strukture drveta preporučuje se da se ovakve biblioteke fiksiraju za zid, da ne bi pale. Ali dobro je to što je njihova širina svega 30 cm, pa tako imate dovoljno prostora za smeštaj ostalih komada nameštaja, samo vodite računa da ostavite dovoljno prostora ispred biblioteke, posebno ako imate staklena vrata, kako bi ih mogli otvarati. Na donjim slikama možete videti primer takve biblioteke, u beloj boji, formirane od 4 osnovne, dvokrilne jedinice sa staklenim vratima, a uz to su dati i predlozi kako da se postavi sofa u odnosu na biblioteku.

Takođe, na slici dole, možete videti sličnu kombinaciju u drugačijem rasporedu. Prednost staklenih vrata je što na najbolji mogući način štite knjige i ukrasne perdmete, kako od prašine, tako i od prevrtanja. U ovakvoj jednoj biblioteci, koja je istovremeno i izložbena vitrina, možete čuvati i izlagati: knjige, dekorativne predmete, časopise, kataloge i važne papire koje možete prethodno staviti u neki od Ikeinih foldera/registratora, za uredniji izgled. Možete se igrati sa otvorenim i zastakljenim Billy/Oxberg jedinicama, dodatno ih osvetliti reflektorima postavljenim na vrhu Oxberg dodataka, a zatim prepustiti mašti na volju kako ćete, gde i šta ređati.

Kombinacija dve zastakljene Billy/Oxberg jedinice sa otvorenom Billy jedinicom, u beloj boji. Svoju omiljenju kombinaciju pronađite ovde.

Osim bele boje u ponudi su i neutralne, ali i osnovne boje poput crvene i plave. Uz malo smelosti moći ćete i vi da napravite jednu ovaku kombinaciju, napravljenu od 3 osnovne Billy jedinice, sa dvokrilnim, zastakljenim vratima, u crvenoj boji. Kraljevsko plava boja zidova, koja umiruje crvenu boju, dozvoljava da odaberete i druge komade nameštaja, takođe u crvenoj boji, poput ove sofe sa lenjivcem i persijskog tepiha kojim dominira crvena boja sa detaljima u istoj, kraljevsko plavoj boji, čime je postignuta perfektna ravnoteža, uz stolariju u beloj boji, koja otvara i jednu i drugu osnovnu boju.

Biblioteka Billy u crvenoj boji, formirana od tri osnovne jedinice sa dvokrilnim, staklenim vratima; Cena jedne jedinice: 18.999RSD

Ništa manje čaroban efekat se postiže i sa osnovnom Billy jedinicom, u plavoj boji. Ma kako da vam je stan mali, i da je skomna zbirka knjiga i drugih, vama vrednih i važnih predmeta koje ste odlučili da zadržite, svi oni zaslužuju da im nađete počasno mesto u svojoj kući. Billy biblioteka sa staklenim vratima, lepa je sama po sebi i ako se odlučite samo za jednu njenu jedinicu, pa neka ona bude u nekoj od osnovnih boja poput plave. Umirujuće plave tonove oživite drugim komadima nameštaja u nešto jačim bojama, poput ove narandžasto-oker na sedištima fotelja.

Billy Biblioteka u plavoj boji, sa staklenim vratima; Cena: USD 179

Kako je celokupan Ikein dizajn koncept neformalan, on i dozvoljava da kombinujte, jedne sa drugim, komade nameštaja koji nisu neophodno iz istih kategorija ili namene. Tako i Billy biblioteci možete dati drugu namenu, a to je da ona jednostavno bude izložbena vitrina u bilo kojoj drugoj prostoriji, poput kuhinje ili dela za obedovanje. Nemojte se ustručavati da koristite tamne boje u entereijeru, posebno ako imate velike prozore, kroz koje dolazi dosta svetlosti. Dodatno, vertikalnim linijama koje se uzdižu sa poda ka plafonu, suprotstavite vertikalne linije koje se spuštaju sa plafona ka podu, poput ovih niskih lustera, čime ćete takođe postići ravnotežu. Prosto je neverovatno kako se tako jednostavnim dizajnom može postići puno, i estetski i funkcionalno, kao i to da se upotrebi na toliko različitih načina. Ja imam belu Billy/Oxberg biblioteku-izložbenu vitrinu, koja je i najlepši deo mog stana i kod koje svi gosti zastaju i dive se. Sastoji se iz svega 2 jedinice, uže i šire, obe sa zastakljenim vratima. Vi sa vašim prostorom i idejama možda možete da učinite i više, na vašu radost i radost vaših gostiju.

Biblioteka „Billy u plavoj boji, IKEA; Cena: $179.00

Konačno i drugi Ikeini sistemi sa policama mogu odlično da posluže svrsi poput proizvoda iz serije Kallax. Kako izgleda jedno od rešenja za biblioteku od poda do plafona, ali i od zida do zida, uz pomoć Kallax polica, pogledajte ovde:

https://planner5d.com/contests/detail/28450/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: