Dizajn nameštaja i enterijera – trendovi za 2021./2022. godinu prema PANTONE-u

Da li ste znali kako dizajneri enterijera pripremaju godišnje kolekcije nameštaja? Veoma slično kao i modni, industrijski i drugi dizajneri. Kreativni proces, od ideje do gotovih proizvoda, ima nekoliko faza. Prva faza je informisanje o predstojećim trendovima u pogledu generalnih tema inspirisanih aktuelnim društvenim događajima, zatim boja, materijala, tekstura, itd. Postoji nekoliko referentnih autoriteta, odnosno institucija, koje su jedna od polaznih tačaka onih srećnih dizajnera i dizajnerskih timova koji rade u ozbiljnim firmama, na polju proizvodnje nameštaja ili uređivanja enterijera. Jedna od takvih institucija je PANTON KOLOR INSTITUT (PANTONE COLOR INSTITUTE) čija je delatnost na tu temu široka. U donjoj galeriji možete videti polaznu inspiraciju za boje u enterijeru za 2021. godinu i 9 izvedenih boja, na osnovu te palete:

Obe gornje fotografije su preuzete sa sajta PANTONE.COM – na gornjoj fotografiji je PANTONE-ov kolaž sačinjen od originalnih fotografija sledećim redom ( s leva na desno): Windsor Flower Chair | Annie Evelyn | annieevelyn.com | Photograph by L. Gnadinger, Melbourne | Wanderlust Collection by Marcel Wanders | Londonart Wallpaper | londonart.it, Tube Top Table Lamp | Peter Stathis for Pablo Designs | pablodesigns.com; Na donjoj fotografiji je PANTONE-ova paleta osnovnih boja za dizajn i uređenje doma i enterijera/nameštaja 2021.

Od dizajnera se, kao i od svih umetnika, očekuje da kroz stvaralački proces provuku važne društvene teme i poruke i da daju svoje odgovore na njih. Tako je i ova paleta inspirisana, tj. pokrenuta događajima na temu aktuelne svetske pandemije Covid-19. Kako svet davno nije bio na tako klimavim nogama, pogođen krizama na više nivoa, tako nikad više nisu bila naglašena osećanja poput nemira, neizvesnosti, anksioznosti i straha za budućnost. Zato su dizajneri želeli da ovim veselim, mladalačkim bojama pošalju poruku da nas uprkos svemu ipak čeka svetla budućnost i da treba ostati veseo i optimističan. Zato predlažu da se okružimo upravo ovakvim bojama.

Jedna od ključnih PANTONE-ovih boja iz nove palete za 2021. godinu – MEADOWLARK

Osim tradicionalnih kolor-vodiča i kolor-kartica (uzoraka krpica, plastike ili nekog drugog materijala ), PANTONE svake godine propisuje oko 10-tak ključnih boja koje će biti aktuelne, kako za sezonu, tako i za celu godinu i to na polju modnog dizjana, dizajna entertiijera i nameštaja, itd. Za dizajnere enterijera i nameštaja, PANTONE ima u ponudi nekoliko referentnih knjiga-vodiča, koje treba da im pomognu da osmisle kolekcije, odnosno, kompletnu ponudu nameštaja i dekorativnih predmeta za firme u kojima rade ili, naprosto, kojim šablonima da se rukovode kada uređuju neki enterijer. Ja ću navesti tri takva vodiča. Prvi jePANTONEVIEW Dom + enterijeri 2021 – Knjiga sa uzorcima papirnih kolor-karti – „Inovacija i transformacija boja“. U galeriji dole možete videti slike sa ključnim inspiracijama:

Sećate li se scene iz filma „Đavo nosi Pradu“ o nijansi Cerulian plave boje? Glavna junakinja u ulozi novinarke-pripravnice se podrugljivo nasmejala čitavoj „drami“ koja se digla među prisutnima u šou-rumu da se odredi razlika između dva kaiša koji su, po njoj, bili potpuno iste boje. Samo onaj ko nikad nije radio u ovakvim vrstama industrija, posebno u centrima kao što je Njujork, zaista ne zna kolika se drama diže oko tačnih nijansi PANTONE-ovih boja, za koje, iako su određene šiframa, dodatno postoji čitav niz alata i načina na koji se one proveravaju: na dnevnom svetlu, veštačkom, ako je boja štampana na platnu, na papiru ili na monitoru, posebnim vrstama lupa i spravica za određivanje nijansi. Poruka je da ma koliko se trudili da prezremo stvari kao što su moda i trendovi i iako je moje lično mišljenje da ih ne treba slepo pratiti, istina je da čak i kada se trudimo da pokažemo da ih preziremo, na kraju iza svega što smo kupili stoji čitav niz profesija koji su dizali dramu oko svake nijanse, pa i te koju uporavo danas nosite na sebi.

Cerulian Blue – Insert iz filma „Đavo nosi Pradu“

Koliko je posao dizajnera koji rade na formiranju trendova ipak lep, pokazaću na primeru prevoda jednog dela opisa sadržaja ovog vodiča: „U eri tehnoloških i društvenih transformacija, promene nastavljaju da se ubrzavaju rapidnim tempom. Naše uobičajene navike, menjaju nam se pred nosem u nove načine sagledavanja, delanja, kupovanja i komuniciranja. Ono što je vitalna stvar u konceptu inovacije je originalnost. PANTONEVIEW Dom + enterijeri 2021“ vas vodi kroz ovu transformaciju, gde novi dah svežine može da se pojavi iz Terakote, čiji crvenkasti tonovi su oduševljavali još naše pretke. Takođe može da izroni iz metalik tonova metaforičnih, intergalaktičkih putovanja, u filmovima naučne fantastike ili iz bogatih, multikulturnih uticaja iz sveta mode i umetnosti…., itd.“

Sledeći je vodič PANTONEVIEW Dom + Enterijer 2021, sa standardima boja na uzorcima-karticama od pamuka“.

PANTONE-ov vodič PANTONEVIEW Dom + Enterijer 2021, sa standardima boja na uzorcima-karticama od pamuka“.

Naime, referentne boje na papiru se neznatno razlikuju od boja na pamuku, ali bez obzira koliko mala razlika bila, naručivanje materijala/tekstila od pamuka, za prototipove i kasnije za proizvodnju nameštaja i dekora, se mora vršiti na osnovu PANTONE-ovih uzoraka boja sa pamučnih krpica. Sledeći vodič je PANTONEVIEW Kolor Planer za sezonu Jesen/Zima  2021./2022.; Mitos: Prigrlimo pozitivnost izražavajući je kroz boje.“ Ovaj planer nudi sezonsku inspiraciju, direktivu za ključne boje, usput predlaže i harmonične kombinacije boja, kao i načine kako da primenite te materijale i proizvode na polju kozmetike, enterijera, industrijskog i multimedijalnog dizajna i to do 24 meseca unapred.

U donjoj galeriji možete videti šta je inspirisalo dizajnere za trendove u sezoni Jesen/Zima 2021./2022. – jedna od ključnih tema je „Odiseja :

Pantonov vodič PANTONEVIEW Kolor Planer za sezonu Jesen/Zima  2021./2022.

Pantone ima još drugih vodiča i referentnih knjiga za dizajnere, pa vam predlažem da to sami istražite. Osim PANTONE-a postoje i mnoge druge firme za rane trendsetere na polju mode, enterijera, industrijskog dizajna, itd. , svaka firma opredeljuje se, obično, za dva, tri referentna izvora. Kao što vidite referentna literatura i uzorci su takvog cenovnog ranga da ih, uglavnom, mogu priuštiti dobrostojeće i etablirane firme, poput IKEE, recimo :). Mene jako zanima šta nam je IKEA pripremila za 2021. godinu i ne mogu da dočekam njen katalog, koji bi trebao da bude dostupan od 18. 08. 2020.

IKEA Katalog 2021 je uskoro tu!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: