Želite sobu u veselim bojama, a ne znate odakle da krenete? Krenite od tepiha.

U prethodnoj objavi saznali ste nešto više o tome kako se formiraju trendovi, međutim, ne morate po svaku cenu pratiti trendove, pogotovo što komadi nameštaja nisu nešto što obično kupujete na godišnjem nivou. Ali možete uzeti po nešto iz tih trendova kao ideju vodilju, bilo da opremate ceo stan, jednu prostoriju ili samo želite da osvežite postojeće stanje detaljima u vidu tekstila, zidne dekoracije, činija, vaza ili nekih drugih sitnica. Ako se ipak opredelite da jednu prostoriju, recimo dnevnu sobu, uređujete od početka, odnosno od nultog komada nameštaja, a od trendovskih novotarija inspirisala vas je ideja o sobi u veselim bojama, moj predlog je da krenete sa tepihom i da on bude baza na osnovu koje ćete graditi celu priču.

VINDERÖD
Tepih, ravno tkani, ručni rad raznobojno, 133×195 cm;
Cena: 14.999 RSD; IKEA

Izaberite tepih sa krupnim motivom, poput ovog dijagonalnog šahovskog polja, u kome su zastupljeni i svetli i neutralni i jarki i zagasiti tonovi. Primetićete da su tu zastupljene četiri ključne boje: rezedo, žuta, narandžasta i roze. Kada planirate krupnije komade nameštaja, poput sofa i fotelja, neka oni budu ili u svetlim ili u zagasitim nijansama ključnih boja ili u neutralnim bojama zastupljenim na tepihu: krem, bež i oker. Tako možete izabrati ugaonu sofu u bledoj nijansi roze boje – ona će umiriti boje na tepihu, ali ih neće umrtviti i potpuno neutralisati.

SÖDERHAMN
Ugaona sofa, trosed, Samsta svetloroze;
Cena: 82.500 RSD
; IKEA

Iako postoji verzija iste sofe u jarkoj, narandžastoj boji, mislim da bi ona bila pogrešan izbor, možda zbog toga što je tako jarka varijanta narandžaste prejaka, pa bi konkurisala previše tepihu i njegova lepota ne bi došla do izražaja. Tako da nju treba ostaviti za manje detalje, one koji konačno povezujui definišu čitavu kolorističku priču. Ukoliko imate dovoljno prostora, ovoj sofi možete dodati fotelju iz istog seta u drugoj boji, a to je zagasita rezedo zelena, koja koloristički prati boje na tepihu, ali je istovremeno kontrast svetloj boji troseda. Ukoliko nemate dovoljno mesta, izaberite neku od Ikeinih stolica-fotelja, može i u paru, a ako niste sigurni za boju, nećete pogrešiti ako to bude bila krem ili bež boja.

SÖDERHAMN
Fotelja, Finnsta tirkizna
Cena: 46.000 RSD
; IKEA

Bilo da se opredelite za fotelju iz seta, a u drugoj boji ili za nezavistan komad nameštaja, poput stolica-fotelja, u daljem odabiru komada nameštaja vodite računa o uvođenju trećeg materijala, poput prirodnog drveta, pruća ili nečeg trećeg. Obratite pažnju da sofa i fotelja imaju metalne nogice. Ako se opredelite za stolice umesto sofe, onda neka stolice imaju iste metalne detalje. Ako uvodite treći materijal, onda vodite računa da taj materijal još negde ponovite. Drugim rečima, osim kolorističkog jedinstva, ipak povedite računa i o stilskom jedinstvu. Osim ako namerno ne želite eklektiku, ali ekeltika i previše boja ne idu jedno sa drugim. Zaista vodite računa jer je tanka linija između eklektike i kiča. Ako želite šarenu sobu, onda radije birajte nameštaj svedenog dizajna, jednostavnih linija i bez previše tekstura, koje će konkurisati jedna drugoj. Rukovodite se time i kada budete birali stočić za kafu.

TOFTERYD
Stočić za kafu, v. sjaj bela; 95×95 cm;
Cena: 29.999 RSD; IKEA

Kada sam u Ikeinoj ponudi stolova tražila onaj koji bi na najbolji način mogla da uparim sa sofom i foteljom i sama sam se iznenadila kada sam našla baš onaj pravi, i po boji i po materijalima – baš kao Zlatokosa kad nađe krevet koji joj najviše odgovara. Kremkasta bela prati sličnu nijansu na tepihu, dovoljno je neutralna da umiri i otvori čitavu priču i da podnese eventualne detalje koji bi se na njemu našli, poput činija, vaza, cveća, sveća, itd. Beli sto sa metalnim nogicama, gotovo istim kao što su one na sofi i fotelji – jednostavan poput njih, a još uvek ima dovoljno prostora za odlaganje novina i časopisa, a za sitnice tu su i fioke. Dok smo još uvek kod stola, hajde da vidimo kako ga možemo dekorisati sa par detalja. Neka to budu dve vaze od transparentnog stakla, u roze i rezedo boji. Vi ovde možete dodati i neke manje detalje u narandžastoj i zagasito crvenoj, poput onih na tepihu. Samo nemojte preterivati.

FÖRENLIG
Vaza, roze, 11 cm;
Cena : 249 RSD; IKEA


FÖRENLIG
Vaza, zelena, 21 cm;
Cena: 499 RSD; IKEA

Vratimo se sada opet na sofu i fotelju i vidimo čime ih još možemo dopuniti. Kako su i same dekorisane jastučićima od istog naterijala od koga je i sofa, odnosno fotelja, možemo im dodati tri dekorativna jastučeta, dva jednobojna i jedno šareno. Boje mogu da budu jarke, iste kao one na tepihu.

SANELA
Navlaka za jastučić, zlatno-smeđa; 50×50 cm
Cena: 999 RSD; IKEA
HANNELISE
Jastučić, raznobojno; 50×50 cm;
Cena: 999 RSD; IKEA

SANELA
Navlaka za jastučić, svetla smeđe-crvena; 50×50 cm;
Cena: 999 RSD; IKEA

Dok jednobojni jastučići prate ključne boje na tepihu, šareno jastuče je isto bilo iznenađenje, jer ono ima identične boje kao i tepih, samo je šara malo drugačija – riblja kost umesto rombova. Ovde možete dodati i jedno ćebence za hladnije dane i večeri, u svetlo roze boji i time bi bilo zaokruženo dekorisanje uz pomoć tekstila.

INGABRITTA
Tanko ćebe, bledoroze; 130×170 cm;
Cena: 3.499 RSD; IKEA

Isto ćebe ima i u svetlo plavoj boji, tako da nećete pogrešiti ni ako njega odaberete ili dodate dekoru od tekstila Što se tiče zidne dekoracije: slika, postera, fotografija, crteža, naravno da oni ne moraju da prate kolorističku šemu. Slike birate zato što su u vama pokrenule neku emociju ili izazvale neku reakciju, volite određenog umetnika, njegov stil, boje, teme koje obrađuje, itd. Ipak, nećete pogrešiti ako svoj lični afinitet prema umetnosti uklopite, tu i tamo, i koloristički u čitavu šemu. Ikea ima veliki izbor printova i postera i tu možete pronaći i nešto što će se lepo uklopiti sa bojama u sobi i sa vašim ostalim slikama, pa je tako izbor pao na postere sa biljnim i životinjskim motivima. U donjoj galeriji su posteri iz BILD kolekcije:

BILD Poster, Moski jež, 30×40 cm; 2 komada Cena: 1.299 RSD; IKEA

BILD Poster, Morska trava, 30×40 cm, 3 komada; Cena: 1.499 RSD; IKEA

BILD Poster, Paun, 30×40 cm; Cena: 899 RSD; IKEA

Konačno, kad je osvetljenje u pitanju i tu se možete poigrati sa jednom od ključnih boja i izabrati luster-visilicu u jarko žutoj boji. Jedan od zidova možete okrečiti u istu nijansu žute boje ili čak rezedo-zelene.

GRIMSÅS
Visilica, žuta; 55 cm;
Cena: 5.999 RSD; IKEA

Sve gore navedeno može se sublimirati u jedan video podsetnik, pa ako vam nekad bude zatrebao, kliknite na njega.

Soba u šarenim bojama. Svi proizvodi dostupni u IKEI.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: