Trpezarija u trendu – kontrast crnosmeđe i prirodne boje drveta

Pre nekoliko dana na Ikeinom sajtu je pisalo da je novi katalog tu, i to od 18. 08. 2020. Nije me mrzelo i tako se zaputim ka Ikei, još u prepodnevnim časovima, sa sve presedanjima na tri gradska autobusa, da za sebe obezbedim jedan primerak, s obzirom da više ne živim u kraju u kom se katalozi kače o brave kućnih vrata, a iste skupljam već godinama. Znam da Ikea nije izmislila svet u pogledu dizajna nameštaja, međutim, meni barem, njihovi katalozi služe i kao edukativno štivo. Jer ako Ikeini dizajneri nešto zaista dobro znaju, to je onda kako da maksimalno iskoriste prostor, funkcionalno i estetski. I u tom pogledu, oni zaista imaju fenomenalne i uvek sveže ideje, čak i sa starim artiklima. Da sve bude po srpski, pobrinuli su se naši zaposleni u Ikei, poznati po fenomenalnoj komunikaciji sa mušterijama – zaboravili su da na tom istom sajtu napišu sitnicu, da će katalog biti dostupan samo online, a u štampanoj verziji tek od Septembra. Srećom, to su ovih dana popravili, tome je, možda, doprineo i moj predlog, a i ko zna koliko drugih ljudi poput mene, koji su se zaputili po svoj primerak štampanog kataloga..

Ikein novi katalog za 2021. godinu

Kako god, kad sam već došla, pokušala sam da obratim pažnju šta je to što je zaista novo, za sezonu 2021. Ono što je primetno je da Ikea ne prati previše najnovije trendove. Sa tako velikim izborom nameštaja i pokućstva, oni to zaista i ne moraju, već imaju jedan drugi način da osveže svoju ponudu, a to je kako da na nov način aranžiraju stare i nešto novih artikala, da ih eventualno ponude u novim bojama, premazima, teksturama, dopune novinama iz oblasti tekstila i dekora, pa da se tako dobije jedna sasvim drugačija priča. I zaista, kada se uđe u izložbeni salon na spratu, primetni su novi aranžmani i kombinacije nameštaja. Međutim, cilj ovog posta nije da vam predstavim njihovu kompletnu ponudu za 2021. godinu, već da izdvojim nešto što sam zapazila kao zaista novo, a što se meni lično jako dopada. To je kombinacija crnosmeđa-bež, odnosno komadi nameštaja od prirodnog i punog drveta, ofarbanih u crnosmeđu boju, u kombinaciji sa istim takvim, neofarbanim komadima ili delovima nameštaja, poput radnih ploča stolova, zasebnih polica, detalja od pruća, itd.

Trpezarija u zagasito braon boji u kombinaciji sa prirodnom bojom drveta, IKEA

Navikli smo da obično kombinujemo belu boju sa prirodnom bojom drveta, čak do te mere da crnosmeđa varijanta izgleda dosta smelo. Ali obratite pažnju na vrstu drveta i farbe. Da bi ova kombinacija bila maksimalno lepa, jako je bitno da farba bude mat, a drvo da bude puno i prirodno, kako ono koje je ofarbano u crnosmeđu boju, tako i ono koje je neofarbano, tako da do izražaja dolazi njegova struktura i tekstura. Ikea ima nekoliko serija proizvoda kod kojih je moguće ovakvo kombinovanje. Na prvom mestu tu je HEMNES serija proizvoda u crno-smeđoj boji, od prirodne borovine, u kombinaciji sa čitavom serijom IVAR proizvoda, takođe od borovine, u prirodnoj boji drveta, koji iako su namenski pravljeni prvenstveno za kuhinje i ostave, mogu da se upotrebe i u drugim prostorijama: radnim sobama, kupatilima, dnevnim sobama, itd. Naravno, postoje i druge serije proizvoda koje su dostupne u ovim zagasitim nijansama braon boje, poput HAVSTE, a tu je i SKOGSTA, mala serija proizvoda, koji dolaze u baš toj kombinaciji ,crnosmeđa + natur drvo, doduše od bagrema, poput ovog trpezarijskog stola:

SKOGSTA
Trpezarijski sto, bagrem, 235×100 cm;
Cena: 54.999RSD; IKEAž

Da obogatite prostor manjim komadima nameštaja i detaljima, na raspolaganju su vam proizvodi od trske/morske trave , jute, ratana , bambusa , itd. Poput ovih u donjoj galeriji ili nekih drugih, po vašem izboru.

Ovako nešto se može, možda, nazvati i „de-koloristički pristup“ , jer boja, zapravo, nema. Čak crna i nije boja već, po definiciji predstavlja potpuno odsustvo svetlosti, za razliku od bele koja predstavlja zbir svih boja…tu je samo kontrast „tame“ i prirodne boje drveta i drugih materijala. Treba zaista biti hrabar pa prostoru potpuno uskratiti svetlost i boje, ali šta onda treba istaći? Treba istaći forme, teksture, igre mat i sjajnih površina, prozirnih/šupljikavih i punih materijala, itd. I u to malo neutralne boje, boje prirodnih materijala, kroz to provući rustičnost i lepotu teksture, lepotu detalja. Iako crna deluje mistično, ona još uvek centralnoj prostoriji u vašem domu, poput trpezarije, može dati posebnu vrstu topline, upavo sa kombinacijama u prirodnim bojama drveta, trske, pruća, itd. U takvoj kombinaciji neće vam biti teško da zamislite sebe, svoju familiju i goste.

Trpezarija u crnosmeđe-natur tonovima; IKEA

Naravno, u Ikeinom katalogu možete pronaći i druge predloge na sličnu temu, poput ove kuhinje, sastavljene od donjeg, podnog elementa i kombinacije zidnih ormarića u prirodnoj boji drveta.

Dodatak: Primetili ste da puno pišem o Ikei i da već imam dosta objava posvećenih samo Ikeinim komadima nameštaja. Ne, mene niko ne plaća to da radim, a prema Ikei zaista imam ambivalentan „odnos“, ima puno stvari koje me izluđuju u vezi Ikee, posebno kod naših zaposlenih i njihove poslovične zaboravnosti u vezi mnogih važnih stvari koje propuste da vam kažu i koje ne naznače niti na svom sajtu, niti u komunikaciji i onda prođete kao bos po trnju, sasvim nepotrebno i do čega ne bi došlo da je neko samo malo razmišljao i zapravo se mešao u svoj posao, umesto da ga otaljava. Međutim, uprkos svemu, upravo Ikeu uzimam kao primer u vezi tema o kojima želim da pišem, pre svega zato što ih smatram školskim primerom dobrog dizajna NA DELU, odnosno kako se ono što studenti akademija, takozvanih, „primenjenih“ umetnosti uče, zaista i PRIMENJUJE u realnosti.

Jer je vrlo malo firmi, pogotovo kad su u pitanju proizvođači nameštaja, koje razmišljaju na takav način i gde je pojmom DIZAJN obuhvaćeno tako mnogo toga: lepota, funkcionalnost, multifunkcionalnost, praktičnost, ušteda, maksimalna iskoristljivost, međusobna kombinatorika i kompatibilnost u bojama, materijalu, dizajnu, itd. Za mene poseta Ikeinom izložbenom salonu zaista predstavlja jednu vrstu terapije, vizuelne terapije – skladom boja, oblika, dezena, tekstura, materijala, itd. Na svakog čoveka deluje neposredno okruženje, a pogotovo ono u kome boravimo veći deo dana, a to je kuća. Toliko je samo emisija i serijala snimljeno na temu renoviranja kuća i stanova, nakon koji se vlasnici iz tužnih i depresivnih pretvaraju u srećne ljude, tako da bi se mogla uradti bezbrojna istraživanja na temu uticaja ambijenta na psihu, ali mislim da je i ovim rečeno da uređenje životnog i radnog prostora nije uvek i samo pitanje luksuza i način da se pokaže nečiji status, već je to prirodna potreba svakog bića.

Kod Ikee mi se sviđa što za svačiji budžet ima rešenje i to ne bilo kakvo, već najbolje moguće rešenje, dakle bez obzira na to koliko vam je stan mali, a budžet ograničen. Tu pre svega mislim na Ikeina rešenja za odlaganje stvari, od kutija, korpi, do sistema sa šinama, policama, zakačaljkama i raznim drugim predmetima uz pomoć kojih svoja 23m2 možete isplanirati i upotrebiti kao da imate 46m2, a nekad i više. Eto, upravo iz tih razloga pišem o Ikei, zapravo o njenom dizajnu, jer zaista mislim da njihovi dizajneri zaslužuju sve pohvale, pre svega zbog toga što se zaista trude da pomognu ljudima i da im pruže rešenja za njihove probleme u vezi prostora. Naravno da ima firmi koje imaju i mnogo lepše, samim tim i mnogo skuplje komade nameštaja, međutim, mislim da nije teško napraviti i ponuditi skup komad nameštaja. Međutim, ponuditi čitav koncept i milion rešenja za razne manjkavosti prostora u kojima živimo i radimo, a uz pomoć kojih dodatno možemo i da personalizujemo taj prostor, izrazimo našu ličnost, kreativnost, itd. To je dodatna vrednost zbog kojih Ikeu ipak stavljam ispred svih i pisanje o njenim proizvodima za mene predstavlja, zabavu, relaksaciju i vid dodatnog edukovanja na temu uređenja prostora.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: