Ruine Špicerovog dvorca kao inspiracija za dekorisanje vlastitog doma

Naslovna fotografija: Unutrašnjost Špicerovog dvorca, Matthias Haker;

Da li je moguće da potpuno devastirana lepota. tj. ono što je od nje ostalo, posluži kao inspiracija za uređenje i dekorisanje vašeg vlastitog doma? Ja mislim da je moguće. Za ruine Špicerovog dvorca, u Beočinu, saznala sam savim slučajno, virtuelno putujući obroncima Fruške Gore, uz pomoć Google mapa. Galerija sa fotografijama dvorca koje su napravili posetioci, naterala me je da pokušam da o njemu saznam nešto više. Neke osnovne činjenice o dvorcu možete saznati na ovim linkovima: Klub putnika, Wikipedia, Travelmagazine.com, a najveća zbirka fotografija dvorca, osim one na Google Mapama, može se naći i na Facebook strani Špicerov dvorac u Beočinu , dok je maksimum lepote unutrašnjosti zamka, tj. njegovog centralnog hola, izvukao fotograf Matthias Haker , čija je inače specijalnost slikanje napuštenih dvoraca i zamkova, širom Evrope. Tako unutrašnjost dvorca viđena njegovim očima izgleda ovako.

Špicerov dvorac u Beočinu, izvor fotografija.

Za potrebe ovog posta napravila sam kolaže sa uveličanim i izoštrenim detaljima, sa nadom da bi se njima mogao pozabaviti svako onaj ko svoj dom, a još je bolje ako su to samo neki detalji: deo zida, poda, plafona, zatim vrata ili dovratak, prozor ili prozorska stakla, komad nameštaja, itd., želi da dekoriše na sličan način. Iz linkova smo saznali da se radi o eklektičnom stilu, ali nismo saznali o kojim se sve vrstama i tehnikama dekoracije radi. Ono što ja vidim je da je jako puno zanatlija bilo angažovano na dekorisanju dvorca. Tu su vitraži, reljefi, bareljefi, štuko-dekoracije, elementi od kovanog gvožđa, klasično oslikavanje zidova i plafona, duborezi, razni dekorativni elementi u malterskoj plastici, keramici, itd., a o najneobičnijoj ornamentici tek da se ne govori: osim stilizovanih biljnih i životinjskih motiva, zastupljena je umetnička interperetacija raznih mitoloških stvorenja sa zmijolikim, žabolikim i zmajolikim oblicima, tu su i stilizovane rajske ptice, anđeli, itd.

Špicerov dvorac u Beočinu, izvor fotografija.

Sama paleta boja je predivna, sa dominantnom koralno crvenom, kraljevskom plavom i njihovim nijansama, uz nešto oker žute i prirodne boje tamnog drveta. Trenutno ne mogu da pronađem besplatan online program uz pomoć koga bih mogla da izvučem kvadratiće sa ključnim bojama, ali ću se potruditi to da uradim u dogledno vreme. Jedan blog post nije dovoljan da se opiše istovremeno lepota unutrašnjosti zamka, njegove spoljašnjosti ili vrta čiji ostaci takođe svedoče o uspelom pokušaju da se dočaraju sve odlike rajske bašte, onako kako je najmaštovitiji ljudski duh može zamisliti.

Špicerov dvorac u Beočinu, izvor fotografija.

Mislim da se, sa današnjim tehnikama i materijalima, može izvršiti improvizacija, odnosno imitacija svih ovih, vremenski i materijalno zahtevnih, klasičnih tehnika dekorisanja, pa su vam tako na raspolaganju tehnika dekupaža, umesto pravog vitraža možete koristiti specijalne boje za staklo, klasično oslikavanje vam neće teško pasti ako imate dara za njega, ali se isto tako možete poslužiti i šablonima prosečenim u obliku raznih biljnih i životinjskih ornamenata, geometrijskih motiva, itd.

Špicerov dvorac u Beočinu, izvor fotografija.

Pre nego što se upustim u kritiku nadležnih institucija zbog stanja u kome se dvorac nalazi, moram da kažem da je verovatno nerazjašnjena situacija sa vlasništvom, te da zbog toga ni ne može da se krene sa njegovom rekonstrukcijom, obnovom, restauracijom, bilo čime što će mu povratiti nekadašnji sjaj. Ali nešto, verovatno, može da se uradi. Može da se uputi javni poziv da se jave potomci vlasnika zamka, ukoliko još imaju nekih prava na njega, uz obavezu da ga rekonstruišu, obnove, restauriraju i da im se za to da odgovarajući rok. Ukoliko se vlasnici, tj. njihovi potomci ne jave, odnosno ne preduzmu ništa da se dvorac obnovi, u predviđenom roku, onda da se organizuju razne akcije prikupljanja sredstava da se obnovi jedno od najlepših zdanja u ovom delu Evrope, jer nam se takvo ulaganje može višestruko vratiti. Zaista je šteta prepustiti ovakvu lepotu daljem propadanju.

Špicerov dvorac u Beočinu, izvor fotografija.

Dodatak: Obećala sam da ću pokušati da pronađem način da iz ovih fotografija izvučem kvadratiće sa ključnim bojama, pa kako mi je pošlo za rukom više da se snađem, nego da nađem odgovarajući program, uspela sam da napravim nešto što bi vam moglo biti polazna tačka u dekoraciji vašeg doma. U donjoj galeriji su slike detalja iz dvorca sa izvučenih 5 ključnih boja. Nije izvučena kompletna paleta jer mi je za to ipak potreban profesionalni program. Ali sve ostale boje su podnijanse, svetlije ili tamnije, od ovih 5 ključnih tonova, s tim što su dve ključne boje: koralno crvena i kraljevsko plava korišćene samo za akcentiranje, dakle korišćene su na vrlo malim površinama, dok su najviše zastupljene njihove podnijanse u svetlo plavoj i roze boji u kombinaciji sa umirujućim braon tonovima. Tako da se i vi možete rukovoditi tim šablonom ili možda vaše oko vidi nešto drugo što se može upotrebiti na nov, a skladan način.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: