Folk motivi kao inspiracija za oslikavanje enterijera, eksterijera i nameštaja

Nekad nije potrebno da kupujemo potpuno nov nameštaj, već da pronađemo načine da osvežimo kako sam prostor u kome živimo, spolja i iznutra, tako i komade nameštaja koje već posedujemo, stolariju, parkete, pločice, itd. Ja lično, da sam umesto stana kupila kuću, ponela bih sav stari nameštaj sa sobom i gledala da ga obnovim i osvežim na ovaj način. Ovo je, zapravo, niskobudžetni način, da staru nekretninu i nameštaj u njoj, ne samo obnovimo i osvežimo, već i da svemu damo lični pečat, maksimalno izvlačeći iz sebe kreativnost, za koju možda i nismo znali da je posedujemo i u kolikoj meri. Bilo da već živite u kući, imate vikendicu ili planirate da stan zamenite kućom, nemojte odmah da planirate kompletno rušenje, renoviranje i pretvaranje objekta u nešto što će opet više da liči na klasičan, a pogotovo na moderan stan. Proverite šta su zdrave strukture u kući, koje ne moraju kompletno da se menjaju, već da se renoviraju. Kompletnu stolariju, ako je drvo još uvek u dobrom stanju, možete da išmirglate i nanesete slojeve sveže boje. Zamenite šarke, brave i ključeve, ako je neophodno, a sveže ofarbana stolarija neka bude podloga za ručno oslikavanje raznih motiva, poput ovih na šoljici iz Lanžhota (~ Moravski deo Češke u kome, većinski, žive Slovaci.~ ) na donjoj slici.

Ručno oslikana porcelanska šoljica iz Lanžhota
Photo: Dagmar Benešová

Zapravo, pripremite se, tako što ćete napraviti istraživanje na temu folk ili neke druge ornamentike. Ja sam ovde, za primer, uzela slovačke narodne motive, možda zbog toga što osim što je u pitanju izuzetno bogata ornamentika, istovremeno je to i najčešće interpretirana ornamentika, kad je u pitanju dekorisanje enterijera i eksterijera, i van same Slovačke. Možda zbog floralnih motiva i veselih boja. Vi možete koristiti i naše motive, ali da znate da su naši motivi mnogo više geometrijski, čak su i životinjski i floralni motivi češće stilizovani na geometrijski način, boje su umerenije, odnosno manje boja se kombinuje istovremeno, tako da ćete sa našim narodnim motivima postići nešto sasvim drugačije, ali ništa manje lepo. Jedan zaseban post ću posvetiti baš toj temi. Za sad se vratimo slovačkim šarama, pa tako inspiraciju možete potražiti i među našim Slovacima, u Kovačici, u Spomen kući slikara Martina Jonaša. Tu ćete naći ove prelepo oslikane tanjire koji su poslužili kao zidna dekoracija na takođe ručno molovanim zidovima, tipičnim za vojvođanske/sremske kuće, koji takođe imaju svoju draž. Pa bih vas ovom prilikom ohrabrila da u oglasima ili na buvljim pijacama potražite, sada već starinske valjke, sa različitim mustrama, za molovanje zidova.

Iako je post više posvećen tehnici ručnog oslikavanja, ne mogu da ne iskoristim priliku da vas ohrabrim da iz zaborava izvučete upravo ovu tehniku ručnog molovanja zidova. U pitanju je realtivno jednostavan, a mnogo zdraviji način, da umesto lepljenja tapeta koje zatvaraju i guše zidove, iste okrečite i zatim ih ukrasite tehnikom ručnog molovanja. Iako se u prodaji već nalaze, novi, moderni, silikonski valjci, dodatno želim da vas ohrabrim da potražite originalne valjke, koji se mogu naći u oglasima. Izuzetno lepe valjke trenutno možete poručiti iz Hrvatske, preko sajta Njuškalo.hr.

Valjci i mašinice za molovanje zidova;
Cena: 4.500 kn ~ 602 €

Osim jednobojnih zidova u ovoj tehnici, da znate da izuzetno vešte ruke mogu da naprave i šare u više boja, toj tehnici su posebno vični Podravci, u Hrvatskoj.

Ukoliko ne budete imali sreće sa pronalaženjem originalnih valjaka, koji sada već mogu da spadaju i u antikvitete, ipak rešenje možete pronaći i u savremenim valjcima, pa vam tako preporučujem proizvođača koji se specijalizovao za proizvodnju istih – Roller Rock Serbia ima veliki izbor valjaka sa cvetnim, geometrijskim, apstraktnim i linijskim valjcima, a ima i odlična video upustva za savlađivanje ove tehnike.

Još jedna od tehnika ručnog oslikavanja zidova, zapravo bilo čega: zidova, podova, stolarije, nameštaja, itd., je i oslikavanje uz pomoć šablona izrezanih u obliku željenih ornamenata, u engleskom jeziku nazvane Stencils. Ovakve šablone možda možete napraviti i sami, a možete ih i poručiti sa Etsy-ja, poput ovog na slici dole, autora Nicolette Tabram, koji kao da je inspirisan baš slovačkim šarama, iako je u pitanju skandinavska šara.

Verovatno se sećate bakice, Anežke Kašpárkove, Slovakinje iz Louke u Češkoj, koja je postala izuzetno popularna na društvenim mrežama zahvaljujući svom talentu i sposobnosti da slobodoručno, dakle bez ikakvih pomagala, oslikava sve čega se dotakne: spoljašnje i unutrašnje zidove , vrata i dovratke, prozore i okvire oko prozora, itd. U pitanju je bila kapelica iz 18. veka o kojoj se ona brinula poslednjih 40 godina svog života. Bakica je, na žalost, preminula 2018. godine, ali je i dalje ostala inspiracija za mnoge. Za nju je karakteristično to što je sve oslikavala u ultra-marin plavoj boji, tipičnoj za Moravsku. Njen sin,  Jaroslav Kašpárek, se seća da je ona prvo krenula sa oslikavanjem tanjira i uskršnjih jaja. Pre nego što je krenula sa oslikavanjem kapele dobro je proučila slovačke narodne motive, a zatim napravila nekoliko probnih varijanti, pre nego što je krenula sa ozbiljnijim radom. Nikada sebe nije videla kao umetnika, iako su je tako zvali, a ona se tome čudila. Njene reči su bile: „Ja samo želim malo da pomognem. Da malo dekorišem ovaj svet :).“

Inače, pišući ovaj post, naletela sam na Flickr stranicu, tj. album „Poljskog ministrastva inostranih poslova“ na kojoj je predstavljeno seoce Zaliplje (Zalipie), poznato po bogato oslikanim kućicama, uz upotrebu uglavnom floralnih etno motiva. Te slike su tako lepe i tako fenomenalan izvor inspiracije da sam rešila da ih sve postavim u slideshow galeriju, iako mi je prvobitni plan bio da se držim, uglavnom, slovačke ornamentike. Ali kako su u pitanju slovenska zemlja i narod i kako svi imamo manje ili više slične interpretacije istih motiva, rešila sam da i poljske motive uklopim u ovu priču. Em na izvanredan način predstavljaju Poljsku, em već postoje mnogi umetnici kojima je isto seoce poslužilo kao izvor inspiracije. Zaista BRAVO (!!!) za „Poljsko ministarstvo inostranih poslova“ na velikom trudu da svoju zemlju i njene ljude predstave na najlepši mogući način – pogledajte i ostali sadržaj na istoj stranici, koja se redovno ažurira izvanrednim fotografijama u visokim rezolucijama.

Flickr album „Poljskog ministarstva inostranih poslova sa fotografijama bogato oslikanih kućica u selu Zaliplje/Zalipie

Upravo ovo seoce je poslužilo kao inspiracija izvanrednoj francuskoj umetnici, da dane koje je bila primorana da provede u karantinu, kao i većina nas, iskoristi na najbolji mogući način. U pitanju je Nathalie Lété, koja je kompletno svoj dom/atelje dekorisala ručno oslikanim biljnim i životinjskim motivima. Na blogu Bored Panda možete videti više fotografija i uveriti se kako je zidove, stepenište, vrata, prozore, delove nameštaja, itd. pretvorila u pravi, mali, botanički raj. I ona ne želi da se zadrži samo na tome, već i da na sličan način oslika i lustere, lampe, jastučiće, pločice i da na taj način svemu da lični pečat. Kao što vidite originalni motivi ne moraju doslovno da se prate, ni stilski, ni koloristički. Konkretno, stilska i koloristička interpretacija Nathalie Lété, je zaista izvanredno izvedena i na taj način je ona u celu priču utkala i deo sebe.

Image credits: nathalie_lete

Ne morate krenuti u dekoraciju vašeg doma sa ovako ambicioznim planovima. Nekad je sasvim dovoljno da se fokusiramo na jednu stvar, bar za početak. To može da bude nešto poput ove bordure sa biljnim i životinjskim motivima, veoma sličnim slovačkim šarama po ornamentici i koloritu, koja je ukrasila jedna vrata, prethodno osvežena belom bojom. Umetnica: Suzy Taylor, Devon, UK


Folk art porch door, mid Devon; Suzy Taylor; photo from Pinterest

Isto tako, možete ukrasiti samo jedan zid ili ćošak, možda onaj u kome provodite najviše vremena. Proverite koje su ključne boje u vašem stanu i njima ukrasite taj jedan zid, poput ovog u izvođenju Avery Michaels, iz Ajove, SAD. Pročitajte na njenom vebsajtu hollandavenuehome.com kako je nastao ovaj zidni mural, šta ju je inspirisalo i kako ga je dopunila ovom prekrasnom žutom, stilskom foteljom, koju je našla odbačenu (!??!) na jednom otpadu, a koja se tako savršeno uklopila da sam ja mislila da je uvek bila tu.

Zidni mural nastao za potrebe takmičenja One Room Chalenge, Avery Michaels, hollandavenuehome.com

Nadam se da će ovi primeri pokrenuti u vama želju da uradite nešto slično. Setite se primera poljskih kućica u selu Zaliplje. Sve je krenulo tako što je neko želeo da zamaskira ružne tragove koje su peći ostavljale na zidovima i plafonima. Taj neko je prvo naslikao jedan cvet, zatim je po sličnom principu krenuo da kamuflira druge manjkavosti svog doma, dok na kraju celo selo nije prihvatilo ovaj, sada već, običaj i krenulo da oslikava sve, od spoljašnjosti i unutrašnjosti kuća, preko bunara, česmi do mostova i ambara za životinje. Poruka je da se ne mora sve kompletno rušiti i graditi iznova, posebno ako vam budžet nije preveliki. Umesto toga na raspolaganju su vam razne dekorativne tehnike uz pomoć kojih mane možete pretvoriti u prednosti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: