Tradicionalna i moderna arhitektura grčkog ostrva Santorini

Ulice SantorinijaWorthvisit.com

Čovekovo neposredno okruženje, poput onog u kome živimo, radimo ili se odmaramo, bitan je faktor koji ne samo da utiče na naše raspoloženje, već i kompletno na našu psihu, ako ne i na našu kompletnu ličnost. Moje lično mišljenje je da ravne linije i pravi uglovi čoveka otuđuju od prirode, ne samo od one koje ga okružuje već i od njegove sopstvene prirode. Dok ga istovremeno približavaju onome što zovemo civilizacijom i civilizacijskim tekovinama, u kojima upravo caruju ovakve vrste otuđenja.

Panorama dela SantorinijaJetsetter.com

Mesta poput Santorinija, živi su dokaz da ljude magično privlači nešto sasvim drugačije, a mnogo bliskije ljudskoj prirodi, zbog čega gotovo u hordama gravitiraju ka takvim mestima, čak i kad ona nisu tako pristupačna (Santorini je jedno od najudaljenijih grčkih ostrva, iza njega su još samo Krit, a iza Krita severna obala Afrike), kada se nalaze na geološki nestabilnom tlu (Santorini je ostrvo vulkanskog porekla, poslednja velika erupcija je bila 50-tih godina prošlog veka, a pre čak 1600 godina p.n.e. upravo na ovom mestu je izbila erupcija vulkana koja je podigla takav plimni talas/Cunami koji je zbrisao ono što nam je danas poznato kao Minojska civilizacija, i to u jeku njenog uspona), pa ni onda kada nemaju izvore pitke vode (Santoriniju zaista nedostaje ovaj važni životni resurs, za osnovne životne potrebe se sakuplja kišnica, tek nedavno je počeo proces desalinizacije vode za tehničke potrebe, dok se voda za piće doprema brodovima).

Terasa sa pogledom – Jetsetter.com

Zapravo i nije moguće govoriti o samim odlikama arhitekture, a da se ne kaže dosta toga i o samom ostrvu, zato što je i arhitektura do te mere njegov integralni deo, da je teško razumeti jedno bez drugoga. Iako ostrvo Santorini deli mnoge odlike ostalih ostrva Kikladskog arhipelaga i Egejskog mora, poput snežno belih fasada, crkvica sa nebo plavim kupolama i stazica popločanih prirodnim kamenom, specifičnosti pejzaža odigrale su važnu ulogu u formiranju arhitektonskog stila, sa isto takvim specifičnostima, svojstvenim samo Santoriniju, a na prvom mestu to su jednostavnost i adaptibilnost njegovih građevina. Glavni građevinski materijali su vulkanskog porekla i ima ih u izobilju. Među njima preovlađuju: vulkanska prašina, crna magmatska stena, crvena stena i plavi kamen. Dve glavne arhitektonske karakteristike ostrva su kupole i kuće-pećine, čija je konstrukcija veoma lagana i jeftina. Njih su pravili i koristili siromašniji stanovnici, upravo zahvaljujući niskim troškovima gradnje, jer se moglo koristiti sve ono što je priroda sama podarila ovom mestu. Pojedina naselja na Santoriniju su građena na samoj ivici kalderske litice, druga se produžavaju u raznim pravcima izvan utvrđenih gradića-zamkova, poznatih kao „kastelije„, a ostatak se ugnjezdio u stenama. Pet je takvih utvrđenih „kastelija“, građenih u periodu između XIV-XVIII veka, kao vid odbrane od stalnih napada i invazija morskih pirata, tako da je arhitektura imala prvenstveno odbrambenu ulogu.

Utvrđenja Santorinija, tzv. „Kastelije“ Airbnb, KATSINAROS HOUSE

Kuće Santorinija mogu se, takođe, kategorizovati i po svojoj strukturi i stilu. Po svojoj strukturi dele se na tri tipa: uobičajene kuće-pećine, zvane „yposkafa“, koje su u potpunosti uklesane u vulkansku stenu. Zatim tu su kuće delimično uklesane u stenu, sa dodatnim spoljnim gređevinama. I na kraju, tu su regularne kuće, konstruisane na ravnom tlu. Ove kuće su tipično dugačke i duboke, sa uskim fasadama i prozorima i obično su pokrivene kupolama svih veličina i oblika. Dnevna soba je u prednjem delu kuće, gde ima najviše prirodnog svetla, dok su spavaće sobe pozadi; u sredini se nalazi tradicionalna kuhinja sa obaveznim ognjištem/kaminom, a kupatilo se nalazi izvan kuće. U prelepim dvorištima okrečenim u snežno belu boju, obično se nalaze i rezervoari za skupljanje kišnice, koja je ovde od esencijalne važnosti jer je samo ostrvo u potpunosti sušno. Verovatno je izlišno i pominjati da su snežno bela i nebo plava boja, koje dominiraju generalno grčkim ostrvima, prepoznatljivi simboli Grčke, koji su i zastupljeni na grčkoj zastavi.

Po drugoj kategorizaciji, kuće Santorinija se dele na farmerske kuće, urbane domove i kapetanske kuće. Farmerske kuće se obično nalaze na obodima naselja ili u poljima. One poseduju velika dvorišta, rezervoare za vodu, mnogo skladišnog prostora, ambare za životinje i kamene pećnice, Ipak, njihova glavna odlika je „canava„, vinarija sagrađena pod zemljom, sa impresivnim lučnim prolazima. Santorini ima bogatu tradiciju u proizvodnji vina, sa varijetetima poznatim širom sveta. Ovo je zahvaljujući bogatom vulkanskom tlu, tako da kanava i vinarija ima širom celog ostrva.

CANAVA SANTORINI osnovana 1974; Osnivač – Evagellos Lygnos. Gastronomytours.gr

Sa druge strane, urbane kuće su zbijene u centru naselja, tako da nemaju prostora za eventualno širenje. To su obično višeslojne građevine, nepravilnog oblika i one poseduju nešto malo prostora za skladištenje, ali su najčeće opremeljene jednostavnim nameštajem i to onim najosnovnijim.

Tokom XX veka prosperitet celokupnog stanovništva omogućio je i kapetanima i ostrvskom plemstvu da izgrade izuzetne rezidencije, u stilu Renesanse i neoklasicističke arhitekture. Danas ove elegantne građevine oplemenjuju naselja i potpuno su u skladu sa okolinom. Pojedina mesta na Santoriniji imaju ekskluzivno državne stanove/kuće, poput kapetanskih kuća. One su veoma prostrane, višespratne, sa kupolama i velikim dvorištima i isto tako velikim rezervoarima u okviru njih.

THE ORANGE FORESHORTENING – Dgtravel.org

Plemićke kuće skoro sve poseduju kupole, impozantan prostor i fasade koje oduzimaju dah. Obično su sagrađene u centru naselja i poznate su po tome što kod posetilaca izazivaju istovremeno divljenje i strahopoštovanje.

Na Santoriniju, kao i na većini Kikladskih ostrva, posetioci će svakako naići i na vetrenjače, u karakterističnoj, snežno beloj boji. To su kružne građevine, sa pripojenim krovovima i točkovima sa jedrima koji konvertuju energiju vetra u rotacionu energiju.

Vetrenjača u Oiji , Santorini, Grčka – Steemit.com

Što se tiče crkava na Santoriniju, one su integralni deo života meštana i njihova arhitektura je takođe prilagođena ostaloj arhitekturi ostrva. Postoje veličanstveni manastiri koji se moraju primetiti zbog svoje veličine, a tu su i velike katedrale sa zadivljujućim freskama. Među njih su se ušuškale i jednostavne crkvice i male kapelice. Samo mali broj njih je uklesan u stenu. Većina njih su kvadratne građevine sa belim ili nebo plavim kupolama. Konačno, skoro svi religiozni spomenici Santorinija mogu se pohvaliti božanstvenim dvorištima, lukovima i zvonicima, od kojih su neki veoma složeni i ostavljaju moćan utisak na posmatrače.

Time bi, u nekom osnovnom obimu, bile obuhvaćene svetovna i sakralna arhitektura Santorinija, koji je takav kakav je, postao jedna od najposećenijih svetskih destinacija, sa turistima iz celog sveta koji tamo sve češće osnivaju i svoje komune i udruženja. Zbog potražnje cene su otišle u nebo, a sam turizam neminovno menja ovo mesto, sa sve manjim brojem kuća koje su zadržale tradicionalne karakteristike i koje se ubrzano transformišu u vile i hotele i prilagođavaju za doček i boravak gostiju. Ipak, vlasnici i arhitekte koje oni angažuju trude se da se što je moguće više zadrži originalna konstrukcija građevina, uprkos renoviranjima, proširenjima i adaptacijama, kao i modernom nameštaju kojim se oprema unutrašnjost. Jedna od kućica koje su donekle zadržale tradicionalne karakteristike, je i ova preslatka kućica, zapravo vila „Agis“ , sa zanimljivim rešenjima za kuhinjski kabinet.

Fotografije: Villa „Agis“ Ifestio.com

Sa druge strane, sve pohvale treba uputiti i onim grčkim dizajnerima i arhitektama koji se trude da adaptacije i redizajn prostora vrše oslanjajući se na tu istu tradiciju.

Čarobna vila na Santoriniju, inspirisana tracitionalnim pećinskim stanovima; Autori – Dimitris Karambatakis and Marianna Stavridou of K-STUDIO Architecture; Dwell.com i Voravillas.com

A zatim tu je i Letnja rezidencija u Imerovilji II, autora Alexandrosa Kapsimalisa i Marianne Kapsimalis iz arhitektonskog studija KAPSIMALIS ARCHITECTS

Treba pomenuti da se slični pećinski stanovi i kuće nalaze širom Mediterana: u Italiji, Maroku/Severnoj Africi, Palestini, Ibici, Francuskoj, ali i u udaljenom Jemenu, sa donekle drugačijim karakteristikama. Ono što je specifično za Santorini je glavna tehnika gradnje, koja se naziva Thiraic Plaster ili Tiraički malter/gips, po grčkom nazivu za ostrvo Santorini – Tira. To je zapravo jedna snažna smesa u kojoj se nalaze sledeći sirovi materijali: crveni kamen, crni kamen i aspa (zemlja karakteristična za Tiru/Santorini) pomešani sa vodom i krečom i kojima se postiže izvanredan plasticitet. Upravo zahvaljujući ovoj smesi moguće je postići ovakve krivine, lukove i glatke, oble površine koje ovo mesto čine nesvakidašnjim, a koje magnetski privlači različite ljude širom planete, u potrazi za autentičnim doživljajem svega, pa i neobične arhitekture, prositekle iz same morfologije ostrva.

Izvori informacija: Santorini-view.com i Santorini-greek.gr

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: