10 načina da napravite vertikalnu baštu u vašem domu

Prostor u kome živite ili radite možete učiniti dinamičnijim tako što ćete se odlučiti za vertikalnu baštu, koju možete postaviti i aranžirati na više različitih načina. Jedan od najjednostavnijih i sa kojim možete započeti možda i neku ozbiljniju priču u pogledu prisustva biljki u vašem domu, posebno ako ste početnik, je uz pomoć žičane rešetke koju ćete prisloniti uz jedan od zidova, uz savet da razmak između zida i rešetke bude barem 1,5 – 2 cm, čime ćete omogućiti lakše kačenje posuda u kojima se nalaze biljke.

Možda ne bi bilo loše da deo zida na koji želite da instalirate rešetku, bude prethodno zaštićen određenim premazima, kako biste ga zaštitili od vlage i eventualnih fleka koje bi biljke mogle da naprave. Ono što je najbolje je to što ovakvu rešetku čak i ne morate da prislonite uz bilo koji zid, već možete da je instalirate bilo gde u prostoru, odnosno rešetka sa biljkama može da postane novi pregradni „zid“ , koji će da razdeli prostoriju na dve celine, a da još uvek u obema imate dovoljno svetlosti. Prednost je i ta što u tom slučaju posude sa biljkama možete kačiti sa obe strane, samo nemojte preterati. Ukoliko imate „open space“ prostor, a vi ipak želite da nekako razdelite kuhinju od ostalog dela stana, možda je upravo ovo rešenje, a usput deo rešetke sa strane kuhinje možete da iskoristite za kačenje kutlača, cediljki, tiganja i ostalog posuđa za koje možda nemate mesta u kabinetima ili za koje želite da vam bude pri ruci. Ili možda da se opet odlučite za saksije, ali ovaj put sa začinskim i lekovitim biljem.

Moj predlog je da za ovako nešto angažujete majstora-bravara i da od njega naručite rešetku od grifovane žice sa otvorima od 5×5 ili 8×8 cm, u željenim dimenzijama (visina i širina) i da je dodatno i plastificirate (čime ćete je zaštiti od rđe) u željenoj boji, najbolje beloj. Takva rešetka može da ide od poda do plafona ili do bilo koje željene visine. Rešetka od grifovane žice obično dolazi sa ramom, kome takođe možete odrediti debljinu, obično je to 1,5-2cm. Umesto teških žardinjera možete stavljati posude za biljke lakših konstrukcija, poput limenih saksija i žardinjera, koje možete kačiti uz pomoć kuka koje se mogu kupiti u Ikei ili u Woby House-u.


Sledeći predlog, ovaj put za one koji imaju malo više prostora, ali i malo više znanja i veština kad su u pitanju sobne biljke, njihov uzgoj i kombinovanje, je i ova biljna „tapiserija“ koja je instalirana tako da visi sa plafona. Na taj način ona takođe može biti jedna vrsta pregradnog zida, u „open space“ konceptima prostora. Da se primetiti da su ovom prilikom više korišćene zelene biljke koje ne cvetaju, poput dracena, difenbahija, aglaonema, singonijuma, šeflera, raznih paprati, puzavica, itd. Kako njihovo lišće dolazi u raznim zelenim, bordo i narandžastim tonovima, pažljivim kombinovanjem gotovo da možete napraviti apstraktnu kompoziciju koja zaslužuje da bude vidljiva i u večernjim satima, pa tako iznad nje možete staviti par manjih reflektora.


Isto tako, umesto tekstilne zavese možete napraviti jednu ovakvu „biljnu zavesu“ . Intima vašeg doma biće na taj način još uvek sačuvana, a vaše sobne biljke će dobiti najbolje moguće mesto, osunčano i svetlo. Na zid iznad prozora, a što bliže plafonu, zakačite malo jače šine za zavese, a zatim ih opremite podjednako jakim kukama za koje čete kačiti posude sa biljem. Istovremeno na pod do prozora poređajte postolja sa saksijama i započnite igru sa biljkama koje idu jedne drugima u susret. Gore neka vam budu biljke čiji izdanci i listovi padaju. Podešavajte njihove visine uz pomoć držača izrađenih u tehnici makramea koji su sami po sebi i dodatno dekorativni. Na podu neka vam budu biljke čiji izdanci rastu na gore i ukoliko su oni izrasli visoko, nasuprot njih o šinu zakačite biljke na dovoljnom odstojanju da se ti izdanci međusobno ne prepliću i ne mrse. Vodite računa o tome da ova „zavesa“ ostane dovoljno prozračna, pa tako ne preterujte sa brojem biljka.


Ukoliko ste pobornik minimalizma, a još uvek želite da imate nešto biljaka u svom domu, onda su za vas Floralink zidne posude idealno rešenje. U pitanju su tri plastične posude koje se vertikalno nadovezuju jedna na drugu, pa tako predstavljaju segment kojim se možete igrati u zavisnosti od širine i visine dela zida koji želite na ovaj način da ukrasite. Hipvan predlaže rešenje od 8 ovakvih segmenata, raspoređenih po šablonu 4×2 (po 4 segmenta u 2 reda sa razmakom od oko 10 cm, horizontalno i vertikalno). Izbor je pao na sukulente i bršljenasto bilje sa padajućim izdancima.


Ovaj uzak „biljni zid“ koji povezuje spratove doma nastalog preuređenjem magacinskog prostora jedne štamparije u Melburnu, iz 1920. godine, ideja je australijskog dizajnera Craig-a Miller-Randle-a, koji je dugo godina iznajmljivao prostor sa pogledom na Kraljevsku botaničku baštu, takođe u Melburnu, pa je njegovo, na taj način izvežbano oko, znalo kako da iskombinuje biljke za ovaj zid. Kako sam kaže, ovo je prvi prizor koji ugleda kada se probudi, što na njega deluje umirujuće. Kao i na prethodnim predlozima i ovde se vidi uspešno kombinovanje necvetajućih, zelenih biljaka čiji izdanci rastu na gore ili padaju na dole.


Da i najjednostavnija i najjeftinija rešenja mogu da budu efektna, dokaz je i ova zidna kombinacija biljčica prikačenih na obične, neobrađene, uz to i korišćene i po svoj prilici dosta stare, drvene daske. Biljke su postavljene u najobičnije limene posudice u srebrnoj boji, naizmeničnim redom i po šablonu 3:2:3:2. Na ovaj način možda možete ukrasiti deo zida na terasi ili u kuhinji i u posude staviti začinsko bilje.


Slično gore opisanoj i po dimenzijama monumentalnoj „zidnoj tapiseriji“ i ovde imamo varijaciju na istu temu, samo u manjim dimenzijima. Ovde su takođe smelo kombinovane trajnice, paprati i lozice, dok jedna od biljaka ima sitne cvetove u žutoj boji, što sve zajedno daje ovu prelepu kombinaciju plavičasto-zelenih i bordo tonova sa žućkastim akcentima. Biljke su zasađene u specijalni 24-džepni zidni rasadnik napravljen u tehnici filcanja i to od vlakna dobijenog od recikliranih plastičnih boca. Tokom vremena korenje biljaka uraste u ovaj plastični filc koji treba održavati vlažnim, najbolje uz pomoć automatskog, kapljičnog irigacionog sistema. Vredi truda jer će ovakva jedna zidna tapiserija osvežiti svaki dom.


Sukulenti i sedumi su biljke koje bije glas da su najjednostavnije za održavanje i da su idealne za ljude koji su početnici ili nemaju mnogo vremena ili smisla za biljke. Pa ipak, prema vlastitom iskustvu, a sudeći i po forumima koje pratim, a koji okupljaju ljubitelje ovih biljaka, izgleda da nema komplikovanijih biljaka, a usput ima čitava gomila poprilično kontradiktornih pravila na osnovu kojih ja još uvek ne znam da li im prija manje ili više vode, manje ili više sunčevog svetla, oskudna zemlja ili kamenjar, unošenje u kuću tokom zime ili ne..Ukoliko spadate u srećnike kojima ide od ruke gajenje sukulenata i seduma, onda vi slobodno možete da se upustite u ovakvo uramljivanje vaših omiljenih ljubimaca. Savete o nezi i sađenju ovih biljaka ne smem da dajem, a što se tiče njihovog međusobnog kombinovanja, nećete pogrešiti kakav god aranžman da napravite. Sukulenti i sedumi menjaju bolje tokom godine, a u zimskom periodu znaju da izgledaju toliko nereprezentativno da se možete prevariti i pomisliti da je sa njima gotovo. Ipak, ove biljke imaju neverovatnu moć regeneracije i reprodukcije, tako da će iz njih iznići novi život i kad se najmanje nadate. Vredi pokušati. Ja još uvek i uporno pokušavam :).


Drugi način da aranžirate sukulente i sedume je i ovaj malo rustičniji, uz pomoć bajcovanih, neobrađenih letvica zakucanih direktno u zid. Na njih možete kačiti manje posude, poput ovih koje su birane sa namerom da budu zarđale, i u njih saditi ove biljke. A jesen je vreme kada će se one naročito lepo slagati sa bajcovanim letvicama, koje će naglasiti upravo tonove u boji rđe na listovima i izdancima.


Od najobičnijih polica možete napraviti vertikalnu baštu. Rasporedite ih u naizmeničnom ritmu jedne ispod drugih, ali tako da se donja u odnosu na gornju pomera od pola na levo, a sledeća donja opet na desno.Poređajte perene, paprati i lozice u željenom rasporedu, a po potrebi dodajte i druge dekorativne predmete i knjige, poneki kaktus ili neki drugi sukulent. Rezultat će biti predivna zidna kompozicija na kojoj ćete moći da relaksirate umorne oči nakon dugih sati za računarom.


Nevezano za to što su vertikalne bašte ove sezone veliki hit, one, zaista, na drugačiji način osvežavaju prostor u odnosu na tradicionalne postavke ređanjem posuda sa biljkama na stalke ili na podprozorske daske. One usput stavljaju na pijedestal biljke koje su na prvi pogled skromnijeg izgleda zato što ne cvetaju, ali zato na prirodan način pročišćavaju vazduh i vlaže prostor. Naime, biljke svojim lišćem upijaju štetne tvari iz vazduha i sprovode ih do korenja, iskorišćavajući ih kao đubrivo, pa tako funkcionišu kao prirodni pročišćivači prostora, što doprinosi i balansiranom imunitetu ukućana. Zato uložite malo truda i iskoriste neki od ovih predloga ili osmislite neki svoj, trud će vam se višestruko isplatiti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: