Njihova veličanstva: kuke, vešalice i zakačaljke

Kada su kuke, vešalice i zakačaljke u pitanju, čini se da nema jednostavnijeg izuma, koji je toliko koristan, a istovremeno toliko zapostavljen. O terminu „kuka/vešalica“ uglavnom razmišljamo samo kada treba opremiti hodnik ili ostavu, odnosno najčešće samo za odlaganje kaputa, mantila, jakni i eventualno torbi, kesa i kišobrana. Međutim, izgleda da nema dela stana u kome kuke ne bi mogle da se nađu, bilo zasebno, bilo poređane u dugačkom nizu na dasci. Dodatno, osim upotrebne vrednosti, one mogu da imaju i dekorativnu vrednost, posebno ako su u nizu i ako se iznad njih i pod pravim uglom nalazi druga daska koja može da služi kao postolje za ređanje slika, saksija, i drugih dekorativnih predmeta. Na slici dole je upravo takva jedna verzija kukica u nizu, koja je okačena iznad radnog stola, tako da tu možete kačiti i pribor za rad za koji želite da vam bude pri ruci, a da vam ne pravi nered.

Slično je i na donjim slikama, gde opet imamo kukice u nizu, u ulaznom hodniku u stan, sa dodatkom gornje police po kojoj su poređani razni dekorativni predmeti i saksije sa biljkama. Na ovaj načim možete i vizuelno povećati visinu zidova, sa donjom polovinom ofarbanom u tamniju boju, dok je gornja polovina ofarbana u svetlu boju, a duž linije njihovog razraničenja idu ove kukice u nizu sa gornjom policom. Kako ne bi cela zidna dekoracija otišla previše u horizonatlnom pravcu, ovde je pronađeno odlično rešenje sa ogledalom na sredini police i malom garniturom za sedenje ispod nje, čime se, usput dobija još jedan lep i ušuškan kutak u prostoru.

Čak ni ako imate višak prostora, odnosno prostrane prostorije, nećete pogrešiti ako kukice u nizu stavite preko svih zidova. Tako od gornje polovine zidova dobijate friz po kome možete kačiti slike i fotografije, dok će vaše stvari koje odlažete imati i više nego dovoljno lufta.

Slična, samo manje formalna verzija kukica u nizu , odnosno načina na koji su raspoređene slike može se videti na primeru dole. Ukoliko se plašite da zidove krečite u tamnije boje možda je ovo način da se ohrabrite i pokušate nešto slično, jer se na kukice mogu kačiti i dekorativni predmeti, poput ovog dreamcatcher-a u kontrastnoj, beloj boji, pa se uz druge predmete, slike, itd. ublažavaju tamni tonovi, a sami predmeti više dolaze do izražaja.

Onima koji su shvatili koliko kukice, posebno one u nizu, štede prostor, pomažu u održavanju reda, ali i u dekoraciji zidova, izgleda da kukica nikad dosta, pa tako ovde imamo dva reda kukica u nizu, koji imaju i praktičnu i dekorativnu funkciju. Gornja polica i ovde služi za ređanje različitih dekorativnih predmeta uz koje i obični predmeti izgledaju lepše.

Rasporedite kukice samo malo drugačije i dobijate čitav sistem za odlaganje najrazličitijih stvari, od sitnih alata, zaštitne odeće i obuće, do lopata, grabulja, metli sa dugačkim drškama, itd. – idealno rešenje za podrumske prostorije, garaže i kućne magacine. Obratite pažnju da su za odlaganje zaštitne obuće grupisane po tri kukice u donjem redu, za pribor sa dugačkim drškama po dve u prvom redu, a u sredini je letvica sa po jednom kukicom, za kačenje stvari standardnih dimenzija.

Koliko god da vam je mala kuhinja u njoj uvek može da se nađe malo mesta za ovakvu jednu kombinaciju kukica u nizu i polica, na koju možete ređati tegle sa začinima i druge stvari za koje želite da vam budu pri ruci.

Jedan od proizvoda na kojima sam posebno zahvalna IKEI je vešalica za vrata, koja dolazi u nekoliko modela, a bilo koji da odabarete nećete pogrešiti jer su savršeni i toliko laki za montiranje da ih čak ne morate ni fiksirati priloženim zavrtnjima za vrata. Bar ja moje nisam, a podjednako su stabilni kao da jesam. Prosto je neverovatno kako jedan tako mali proizvod može da vam reši veliki broj problema u vezi odlaganja u kupatilu, ali i u drugim prostorijama. Masu ljudi „muči“ „zagonetka“ poput one gde odložiti stvari koje nisu ni za potpuno čist i tek opran veš, a nisu ni za veš za pranje – eto rešenja.

Ako imate zaista mali prostor i nemate mnogo mesta za kukice u nizu, rešenje još uvek postoji u vidu zasebnih, tj. pojedinačnih kukica, koje mogu biti najrazličitijih oblika, veličina i materijala od koga su napravljene. One vam takođe pružaju slobodu da se njima igrate i postavljate ih po zidovima na najrazličitije načine. Mogu biti samolepive, sa vakuumskim sistemima kojima se fiksiraju za zidove i konačno, mogu se trajno fiksirati i klasičnim ekserima, ali kad god je moguće gledajte da to izbegnete, posebno ako niste sigurni kakav vam je kvalitet zidova.

Možete i poručiti sa interneta dekorativne kuke poput ovih iz Anthropologie-ja ili možete napraviti slične od ručki za fioke ili vrata ormara.

Upravo na primeru dole se može videti kako se od ručki za fioke i vrata ormara mogu napraviti dekorativne kuke u nizu, čija lepota još više dolazi do izražaja naspram rustične i neobrađene daske, na koju su prikačene. Detaljne instrukcije za izradu možete naći na linku na donjoj slici.

Nestandardne kukice u nizu, napravljene od kukica za ključeve, mogu da vam posluže za odlaganje nakita i ešarpi. One još uvek mogu da imaju gornju policu na koju ćete ređati kozmetičke preprarate i slične sitnice. Tako će vam stvari, koje bi inače bile razbacane ko zna sve kuda, biti uvek lepo organizovane i pri ruci.

Inetersantna vešalica se može napraviti i od starih grabulja i da bude idealno rešenje za odlaganje čaša za vino ili šampanjac. Obratite pažnju i na druge zupčaste predmete koje možete prepraviti na ovaj način.

Ako imate zaista, zaista mali životni prostor gledajte da vam barem pomoćni nameštaj bude na rasklapanje, pa ga tako možete lakše odložiti i na ovaj način, uz pomoć malo jačih i masivnijih kuka, poput ovih koje isto dolaze iz IKEE, u kojoj inače možete naći najrazličitiji mogući izbor kuka, vešalica i zakačaljki.

Poput ovih, specijalnih, za kačenje i ovakvog jednog bicikla, dovoljno je da ih rasporedite na dve ključne tačke na zidu koje će na najbolji mogući način rasporediti težinu bicikla, tako da on bude i stabilno i pravilno odložen. I zaista, ne trebaju vam uvek veliki plakari za odlaganje stvari, ponekad tako mala stvar, kao što je kukica, može od vaših 20 kvadrata da napravi 40m2. Za početak krenite sa pojedinačnim kukama, samolepivim ili sa vakuumskim sistemima prijanjanja za zidove, a kasnije možete da angažujete i stolara da vam izradi kuke u nizu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: