20 načina da osvežite stare podove

Bilo da imate stari parket, brodski pod, keramičke pločice ili, zapravo, bilo koju drugu vrstu podnih obloga, pre nego što se odlučite za potpunu zamenu, razmislite o tome da li bi mogli da ih ponovo upotrebite, ali na drugačiji način. Ono što će vam najviše biti potrebno je strpljenje, četke i različite vrste farbi (mat i/ili sjajne, na vodenoj ili uljanoj bazi, itd.) u željenim bojama i lepo vreme kako bi farbe mogle pre da se osuše i kako biste mogli da vetrite prostorije od isparenja koje one ispuštaju.

Prvo napravite inspekciju sa ciljem da utvrdte u kakvom je stanju pod, da li neki od delova koji ga čine treba da se zamene ili je dovoljno da se sve išmirgla, odnosno ishobluje. Da biste uštedeli na vremenu i smanjili vreme šmirglanja, možete pod prethodno pripremiti uz pomoć tzv. „deglosera“ , a zatim pristupiti blagom šmirglanju, čime ćete napraviti dobru podlogu za prve slojeve nove boje.

Najbrži i najjednostavniji način da se osveži stari pod, pogotovo ako je u pitanju brodski pod ili bilo koji pod koji se sastoji od drvenih daski, je da se sve ofarba u uniformnu boju, poput ove rezedo-zelene boje u kandaskoj vikendici iz 1950-te godine, dok su istovremeno zidovi i plafonske grede ofarbani u belu boju, čime se dobija jedan vizuelno osvežavajući prostor, kao kontrast vrućinama u letnjim mesecima, kada se ova vikedica obično iznajmljuje klijentima. Za ovako nešto su najbolje farbe na uljanoj bazi, koje će ujedno biti i najbolja zaštita za ovakve vrste podova.

Foto: Delikatissen.com

Drugi način, bez obzira na to kakvu vrstu drvenog poda imate, je da takođe sve ofarbate u uniformnu, najbolje belu boju, mat farbom, u Shabby Chic stilu. Na slikama je vrsta poda koji se kupuje gotov u takvoj obradi, međutim, vi možete svoj postojeći pod tretirati tako da postignete sličan efekat. Na prethodno išmirglan ili ishoblovan pod nanesite sloj bele farbe sa mat efektom i sačekajte da se osuši, a zatim mašinskom brusilicom skidajte pažljivo slojeve farbe tako da se, tu i tamo, počne nazirati prirodna boja drveta. Završna obrada neka bude sa prozirnim pčelinjim voskom, a ako dodatno želite i patinirati ovako obrađen pod, onda ga voskirajte voskom toniranim u nešto tamniju boju.

Još uvek smo kod predloga da se ceo pod ofarba u uniformnu boju, uz jedan dodatak, a to je da se takav pod dodatno isprska farbom u svetlijoj, tamnijoj ili kontrastnoj boji, u odnosnu na osnovnu boju poda. Na slici dole je predlog da boja farbe, kojom se prska preko osnovne boje, prati boju kojom su okrečeni zidovi. Ako želite da imate dezen sa sitnijim kapljicama farbe koristite manju četkicu, a ukoliko želite dezen sa malo većim flekama koristite veću četku. Za obe je princip isti, četku/četkicu, prethodno umočenu u boju, prvo malčice ocedite, a ostatak farbe otresajte slobodnim potezima ruke ili je držite levom rukom paralelno u odnosu na pod, a desnom udarajte po njoj drvenim klipom ili prigodnim alatom koji vam se nađe pri ruci. Ukoliko vam se učini da vam je dezen pregust, ispskajte ponovo pod farbom u osnovnoj boji poda.

Atraktivan efekat u samo dve boje možete da postignete uz pomoć najjednostavnijih geometrijskih oblika, poput ovih ponavljajućih trouglova. Na prethodno pripremljen pod nanesite par slojeva osnovne boje sa mat efektom, a zatim kroz proreze na prethodno napravljenom šablonu, nanosite kontrastnu boju. Krenite iz jednog od gornjih uglova prostorije ka izlaznim vratima i gledajte da ocedite višak boje kako vam se ne bi razlile ivice ispod šablona. Boju nanosite tapkanjem po prorezima na šablonu.

Takođe, umesto uniformne boje, možete koristiti dve ili više boja praveći pruge, a do vas je da li će one biti monohromatske, kontrastne, komplementarne ili višebojne. Ukoliko izaberete svetle boje i ceo pod prekrivate farbom, neka to bude u dva premaza, farbama sa efektom visokog sjaja. Isto tako, ukoliko vam je pod sastavljen od paralelnih dasaka/letvica, izaberite debljinu od jedne, dve ili više daski i ponavljajte redom boje. A ukoliko imate drugačije formiran pod/parket, lepljivim trakama ograničite površine koje želite da farbate.

Kako izgleda pod sa kontrastnim prugama možemo videti na slici dole, sa transparentnim slojevima boja, na vodenoj bazi. Stil je isto, pomalo, „Shabby“ – zapravo nema osnovne boje, već je korišćen po jedan lagani, retki premaz u svakoj od boja, slobodoručno. Zidovi su u istoj svetloj boji, tako da pruge daju dubinu prostoru.

Još uvek smo kod osnovnih geometrijskih oblika, pa tako ovde imamo dijagonalno, krupno šahovsko polje u beloj boji, naspram prirodne boje drveta. Bela polja su farbana mat farbom, a završni sloj je prozirni lak sa sjajnim efektom. Nemojte zaboraviti da prethodno pripremite pod, uradite bar lagano šmirglanje mašinskom brusilicom, time će više doći do izražaja struktura drveta (na delu koji nije premazan farbom, već samo zaštitnim lakom).

Isto to, samo sa šahovskim poljem u crnoj boji, imamo na slici dole. Krupna polja, od barem 50 x 50 cm, će vizuelno povećati prostor, posebno ako idu po čitavoj površini poda.

Isto tako, možete se ograničiti na jedan deo poda, onaj na kome se nalaze centralni komadi nameštaja u prostoriji gde je pod, poput ovog trpezarijskog stola. Pa tako umesto tepiha možete imati ovako oslikanu površinu, ponovo sa dezenom šahovskog polja u kontrastnim bojama, a ako je to crno-bela, prostoriju će dodatno „podići“ ako jedan od zidova bude okrečen u neku od osnovnih boja, poput crvene ili žute. Detaljna uputstva možete naći na strani THE BRICK NESTS.

Pre nego što krenemo ka kompleksnijim dezenima, u više boja, svakako treba pomenuti i fantastične optičke mogućnosti koje daju podovi sa letvicama u dezenu „riblje kosti“ ili „ševron“ dezenu. Ovaj dezen vam daje neograničene mogućnosti za igru, bilo da koristite jednu, dve ili više boja. Na slici dole imamo dve kontrastne boje i prirodnu boju drveta. Na veoma zanimljiv način je napravljen prelaz od daščica u tamnoj boji ka onim u prirodnoj boji drveta, sa daščicama u sve tri boje koje kao da se susreću, prepliću, a zatim odlaze jedna od druge, svaka svojim putem :).

Dugačke hodnike možete oplemeniti tako što ćete vrata ofarbati lepim, zasićenim tonovima, poput ove petrolej-zelene ili mornarske-plave, a zatim te tonove ponoviti u svetlijim i tamnijim nijansama, uz dodatak bele boje. Krenite sa gusto raspoređenim bojama tik do vrata, a što se više udaljavate od njih neka se boje proređuju, da bi na kraju hodnika bila tek po neka letvica u beloj boji.

Podjednako efektno će da bude ako se budete igrali belom bojom tako što ćete nasumično farbati letvice, dakle bez naizgled posebnog reda. Time ćete više istaći prostoriju u kojoj dominira bela boja. Ukoliko u prostoriji ima crne boje, možete uz belu dodati i nijasu sive boje i ponovo nasumično farbati letvice, jednom i drugom bojom. Prostorija će izgledati dinamično.

Sada krećemo sa malo kompleksnijim, ponavljajućim geometrijskim dezenima, u više boja, a do koje mere oni mogu osvežiti čitavu prostoriju, a ne samo pod, vidi se na slikama u donjoj galeriji. Jedna sasvim obična i anemična prostorija je pretvorena u velelepan prostor, do neprepoznatljivosti. Radi se o projektu u sklopu „One Room Chalenge-a“, pa je ovde bilo dosta posla. Prvo su zidovi opervaženi dekorativnim lajsnama (čime je prostorija dobila po malo na neoklasicizmu, odnosno na salonskom izgledu), a zatim su okrečeni u otmenu nijansu pastelne, zeleno-plave boje, dok su vrata ofarbana u belu boju, uz dodatak novih komada nameštaja, takođe u beloj boji. Ipak, sve to bi i dalje izgledalo nedovoljno zanimljivo i uzbudljivo da na scenu nije stupio pod sa ponavljajućim geometrijskim motivima, oslikan u tri boje: ton nešto svetliji od onog na zidu, belu i crnu boju. Uz dodatak okruglog ogledala i lustera-ventilatora, sve zajedno se pretvorilo u magično privlačan prostor.

Photos and project from: THE HOUSE THAT LARS BUILT

Veoma slično izgleda i ovaj trpezarijski pod sa krupnim geometrijskim motivima u čak pet boja. Iza ovog projekta stoji priznata dizajnerka enterijera iz Bruklina, NY, Megan Pflug, pa svakako vredi poslušati njene savete, koje je podelila sa pratiocima One Kings Lane-a. Kao i u svim prethodnim slučajevima prvo treba pripremiti pod tako što će se sa njega šmirglom/brusilicom skinuti ostaci prethodnih farbi. Zatim se pod dobro usisa, prebriše vlažnom krpom i sačeka se da se sve dobro osuši. Nakon toga se nanosi prajmer u beloj boji preko koga se iscrtava dezen. Postupak kojim je Megan išla, s obzirom da je osim osnovne bele, koristila još 4 boje, je da se prvo radi boja po boja, a ne motiv po motiv. Zbog toga ona preporučuje boje koje se brzo suše, sa mat efektom, što će vam omogućiti da se ponovo vratite u ugao iz kog ste počeli da oslikavate prvu boju i zatim sve druge boje redom. Kada se sve završi nanese se još jedan, zaštitni sloj laka, takođe sa mat efektom. Rezultat je ovaj dinamični pod koji kao da je proširio i razigrao celu prostoriju.

I najobičnije keramičke pločice možete dekorisati na ovaj način. Pogledajte šta mogu da naprave crna i bela boja uz uspešno kombinovanje grafičkih dezena i dekorativnih detalja. Ovo kupatilo je renovirano za sumu manju od $50, a kako je ono izvedeno pratite uputstva Mallory i Savannah-e koje uređuju CLASSY CLUTTER.

Na sličan način možete dekorisati i prostorije u suterenima. Uz pomoć boja čak i najobičniju prostoriju, sa golim zidovima i podnim daskama, možete pretvoriti u prostor u kome svakoga možete sa ponosom dočekati. Pripremite plafon, zidove i pod tako što ćete sa njih odstraniti sve nečistoće, sanirati mrlje od vlage ako ih imate i skinuti slojeve prethodnih farbi sa drvenarije. Zatim sve okrečite (zidove) i ofarbajte (drvenariju) u belu boju. Izaberite neku od jarkih boja za ovaj krupni cik-cak dezen na podu, poput jarko-narandžaste. Na kraju unesite nameštaj, poput ovog, sa stolicama u kontrastnoj crnoj boji, okruglim stolom koji prati dominantnu belu boju i fensi, srebro-metalik lusterom sa kojim se stilski povezuju metalni ramovi na stolicama. Detaljna uputstva kako da sve ovo izvedete možete naći na strani HGTV.

Evo još jednog poda inspirisanog motivima sa ćilima. Nedavno je jedna od tema ovog bloga bio naš Pirotski ćilim, pa s obzirom da se radi o izuzetno skupom proizvodu, ako naručujete novi ćilim, a još skupljem ako naručujete antikvarni, onaj pravljen od vune izumrle, autohtone sorte ovce „Pramenke“ i bojen prirodnim bojama, deo lepote pirotskih ćilima još uvek možete uneti u svoj dom upravo na ovaj način, oslikavanjem podova motivima sa pirotskih ćilima. Prostudirajte dobro sve šare i izaberite one od kojih ćete napraviti šablone za svoj, slikani ćilim. Možete izabrati jedan ponavljajući motiv kojim ćete oslikati čitavu površinu poda, a možete i doslovno rekreirati jedan od pirotskih ćilima, što je svakako komplikovanije, ali ne i nemoguće. Šta više, možete i da pokrenete svoj biznis sa proizvodnjom šablona sa motivima sa pirotskih ćilima, uz pomoć kojih se može oslikavati enterijer, eksterijer, tekstil, itd. Ako se plašite za tržište uvek ih možete ponuditi na online portalima poput Etsy-ja.

Čudo sa bojama možete napraviti i na poprilično oštećenom podu. Oslikani pod na slikama dole nastao je nakon uklanjanja etisona, nakon čega se ukazao pod sa svim svojim manjkavostima, zakucanim ekserima, rupama, ogrebotinama, itd. Sve te mane su odstranjene tako što je pod prvo očišćen od svih nečistoća, povađeni su ekseri i zumbe od heftalice, a rupe i ogrebotine su popravljene uz pomoć višenamenske mase za popunjavanje. Zatim je angažovan umetnik (Tynan Kerr) koji je slobodoručno oslikao pod, a čini se da je bio inspirirsan afričkim motivima. Eto kako možete mane pretvoriti u prednosti, treba samo dobro odraditi pripremu i pronaći odgovarajuće vrste farbi u željenim bojama.

Tynan Kerr za SHIP AND SHAPE

Ukoliko ste ljubitelj orijentalnih motiva onda je rešenje za vas pod sa oslikanim motivima sa marokanskih keramičkih pločica. Ovde nije nanošen prajmer već je slikano direktno na drvenom podu, prethodno pripremljenom i očišćenom. Iako izgleda komplikovano za rad zapravo to nije slučaj. Sam šablon je kopleksan, ali on ima veliki raport, tako da je sva veština u pažljivom pozicioniranju i fiksiranju šablona za pod i takođe pažljivom nanošenju boja. Kada se završi sa oslikavanjem nanese se sloj zaštitnog ulja, u ovom slučaju u boji lešnika, koje će nijansirati i istaći strukturu drveta. Kada se sve osuši dodatno se nanese i zaštitni sloj laka koji će da fiksira boju. Rezultat je ovaj intrigantan pod, koji sam za sebe priča priču.

Ipak, najlepše sam ostavila za kraj. Postupak je zahtevan, pa bilo da imate stari ili novi pod, daske koje ga čine moraćete da skidate i nosite na postupak mramoriranja, ako nađete u Srbiji nekoga ko to radi. Druga opcija vam je da izučite tehniku i odvažite se da sami uradite tako nešto. Ne, mramoriranje nije tehnika koja je nastala u salonima za manikir i pedikir, mada se stiče takav utisak, bar sudeći prema rezultatima Gugl pretraga kada se ukuca termirn „mramoriranje“. Radi se o drevnoj, orijentalnoj tehnici, koja se originalno zove EBRU TEHNIKA SLIKANJA NA VODI. Svojevremeno je Ambasada Turske na svom štandu na sajmu turizma, predstavila ovu tehniku, koja je u Turskoj tradicija i veština koja se prenosi sa generacije na generaciju. Međutim, i u dalekoj Danskoj, u Kopenhagenu, Studio Snedker uspešno primenjuje ovu tehniku na drvenim podnim i zidnim oblogama, mada se njima može ukrašavati i nameštaj. Kakav je spoj orijentalne tehnike i nordijskog drveta možete videti na slikama dole. Ključne boje može odrediti klijent ili možete sve prepustiti Pernille Snedker Hansen, koja vodi ovaj studio, ako za tako nešto imate mogućnosti.

SNEDKER STUDIO & CONTEMPORIST

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: