Plavi biser Maroka i njegova arhitektura – Šefšauen

Pre samo 4 nedelje pisali smo o biseru Egejskog mora, grčkom ostrvu Santorini i njegovoj specifičnoj arhitekturi. Mesto je toliko jedinstveno i upečatljivo da je teško poverovati da skoro da postoji njegov duplikat i to u Maroku. Ono što je kontradiktorno je to da je ovaj „duplikat“, malo, planinsko mesto Šefšauen, podjedanko jedinstven i upečatljiv, naravno i zbog toga što budući na afričkom kontinentu, ipak ima neke svoje specifičnosti, koje mu daju autentičan šarm. Sa druge strane, oba mesta se nalaze na Mediteranu, pa sličnosti možda dolaze i zbog toga, iako bi za onog ko zaista želi da sazna nešto više na tu temu bilo potrebno da se izvede ozbiljnije, multidisciplinarno istraživanje. Ono što meni, kao relativnom laiku, pada na pamet, su potomci Feničana i drugih drevnih, trgovačkih naroda koji su plovili Mediteranom i po potrebi osnivali privremene ili stalne naseobine. Međutim, čak i na internetu, malo ko je povezao da ova sličnost postoji. Možda je to i zbog toga što je Šefšauen, osim što je zbog svoje kobaltno plave boje nazvan „Plavim Biserom“, istovremeno još uvek skriveni biser, koji se ne nalazi toliko često u turističkim ponudama kada je u pitanju Maroko. Verovatno i zbog toga što je teško dostupan – nakon što sletite avionom na neki od marokanskih aerodroma predstoji vam vožnja autobusom od nekoliko sati do ovog skrivenog, planinskog mesta.

LONELY PLANETStepenište sa suvenirima

Međutim, čini se da se trud isplati jer je mesto takvo da pruža užitak svim čulima. Bilo da želite da uživate u čistom plavom nebu, panoramskim pogledima sa mnogobrojnih kaskadnih terasa (sličnim onim u Santoriniju), samoj arhitekturi grada kojom dominira pomenuta plava boja, specifičnostima marokanske kuhinje ili mirisu najrazličitijih začina, ovde ćete naći sve što tražite, a ako ste još u potrazi za autentičnim suvenirima i to ćete ovde naći.

Samo mesto je, kao mavarsko utvrđenje, 1471. godine osnovao Moulay Ali Ben Moussa Ben Rached El Alami, a zapravo mu je osnovna namena bila da pruži zaštitu izbeglicama iz Španije. Tokom vekova gradić je rastao i pružao dobrodošlicu Jevrejima, kako onima koji su ostali odani veri tako i onima koji su bili prinuđeni da se preobrate u hrišćane. Jevreji iz Španije su u više navrata dolazili u ovo mesto i ponovo odlazili iz njega, ali je ostao jevrejski deo grada koji je dugo vremena bio i jedini koji je bio ofarban u karakterističnu plavu boju, dok je ostatkom grada dominirala bela boja. Zapravo, postoji mnogo pretpostavki o razlozima za postojanje plave boje kojom se kreči i farba doslovno sve: od zidova, stepeništa, preko vrata, prozora, staza i prolaza, čak se i unutrašnjost kuća često farba istom bojom. Po jednoj od tih teorija sami stanovnici su postepeno počeli da ceo grad farbaju plavom bojom, a ovo je naročito došlo do izražaja sa poslednjim egzodusom Jevreja, pred drugi svetski rat i za vreme njega. Jevreji veruju da ako se vlakno oboji u „tekhelel“ plavu boju i ako se ono zatim utka u obredne šalove, da će to vernike uvek podsećati na Božju snagu i moć. Po drugima, plava boja naprosto odslikava marokansko čisto plavo nebo, bez oblaka, po trećima plava boja odbija komarce, a po četvrtima ona odbija sunčeve zrake i pruža hlad u vreme letnjih žega. Koji god da je razlog, postalo je tradicija da se grad redovno farba plavom bojom – boja se osvežava i više puta godišnje, a obično su žene te koje preuzimaju ovaj posao na sebe.

Danas je Šefšauen bogata kulturna „šarenica“, sastavljena od brojnih berberskih, muslimanskih i jevrejskih naroda i plemena, odnosno, tu danas žive potomci Mavara izbeglih iz Španije, prisutnih još od 1400-te godine. Interesantno je pomenuti da je berberski naziv grada „Šafšavan„, dok ga mnogi zovu samo skraćenom verzijom – Šauen.

BUZZ FEEDPlava vrata, Chefchaouen

Iako su o Šefšauenu pisali i CN TRAVELER i BBC, zatim ARCHITECTURAL DIGEST, LONELY PLANET, MY MODERN MET, čini se da su ga sa najviše ljubavi, rečima, a posebno svojim fotografijama opisali KEVIN & AMANDA . Kevin i Amanda su, između ostalog, dvoje Instagramera i kad je u pitanju Šefšauen i putovanje do njega, oni su dali bezrbroj zaista korisnih saveta, preporuka i uputstava. Iako se Instagrameri u poslednje vreme, po meni ne uvek i opravdano, podvrgavaju sprdnji i prekomernoj kritici zbog jurenja za što boljim selfijem ili bilo kakvom fotografijom, baš Instagrameri su široj javnosti skrenuli pažnju na ovo mesto, pa je tako bezbroj tagova #chefchaouen, što dovoljno govori o tome kakva pomama vlada za ovim mestom, među njima. Ipak, Kevin i Amanda, po meni, imali su oko da iz Šefšauena izvuku maksimum i prikažu sve ono što ovo mesto čini čarobnim. Ovaj piktoreskni gradić, sudeći po njima, je pun boja, skrivenih, a romantičnih mesta, prelepih vrata, prolaza i prozora orijentalnih oblika. Osim plave boje koja dominira, kao dekoracija javljaju se poznate marokanske keramičke pločice, stilizovano kovano gvožđe, brojne saksije i ćupovi sa cvećem, ofarbani u jarke boje i suveniri poput ćilima i dekorativnog tekstila, torbi i šešira od pruća i drugih suvenira, slobodno izloženih duž zidova uskih prolaza.

Photos: KEVIN AND AMANDA

Kada je u pitanju enterijer i njegova dekoracija, slično kao i na primeru ostrva Santorini i ovde se to najbolje može videti na primeru brojnih hotela i privatnog smeštaja koji se može naći preko sajta AIRBNB. Imajte u vidu da ovo nije profesionalno opreman dekor, međutim, iako su ga najčešće opremali sami vlasnici, tu pre svega dominira tradicionalni dekor, dovoljno autentičan da se nadam da će vam poslužiti kao inspiracija da i vi uradite nešto slično. Uglavnom, nemojte biti prestrogi prema fotografijama i onome što vidite na njima, tu ipak ima dovoljno elemenata koji vrede, a koji vas mogu inspirisati, bilo svojim oblikom, bojama, nekim detaljima ili atmosferom koja dominira, itd. Na slikama dole je unutrašnjost RIAD BARAKE, a utiske o njoj nam prenose autori sajta Beersandbeans.com. Čak i ovde se može videti da i unutrašnjost podseća na onu unutar kuća na Santoriniju, pa čak i materijal kao da je sličan, mada je malo veovatno da je vulkanskog porekla. Pokušavala sam da saznam nešto više o materijalima i načinu gradnje, ali o tome na internetu nema mnogo podataka, a ako i ima oni su stručni i morate biti pretplatnik da biste mogli da pročitate kompletan sadržaj. Grupa italijanskih arhitekata je za potrebe konzervacije kuća u Šefšauenu pomenula da se radi o andaluzijskom stilu gradnje, pa mi ostaje da i to proučim i, eventualno, dovedem u vezu.

Photos: BEERS AND BEANS

Na sajtu ARCHITECTURAL DIGEST-a možete videti kvalitetne fotografije u visokoj rezoluciji, koje bliže dočaravaju lepotu ovog mesta i dokazuju da se plavom bojom i njenim različitim nijansama oslikava bukvalno sve: zidovi, prolazi, svodovi, ćupovi, stepeništa, saksije, unutrašnji zidovi. Plava boja ide do visine do koje ljudska ruka može da dosegne, retko kad više od toga, a ostatak je bela boja ili prirodna boja materijala koji je učestvovao u gradnji. Lep kontrast sa plavom bojom čine forme od klasične crvene cigle i brojne, šarene, keramičke pločice.

Photos: ARHITECTURAL DIGEST

BBC.COM nam, sa druge strane, skreće pažnju na neke lepe detalje, poput ovih romantičnih niša u zidovima, u koje se stavljaju dekorativni predmeti poput raznih svetiljki, saksija sa cvećem ili drugih ukrasa. Tu su brojna, zanatski i vizuelno, perfektno izvedena vrata, sa detaljima od kovanog gvožđa, panoramski izgled grada, itd.

Photos: BBC.COM

CN TRAVELER nam otkriva druge zanimljive, a zavučene kutke i prolaze, stepeništa sa saksijama u jarkim bojama, način na koji je prodavac voća izložio svoju robu sa prizorom pomarandži naspram kobaltno plavog zida, što je prizor koji bi se mogao uramiti, a slično je i sa izloženim ćilimima u dominantnoj, jarko crvenoj boji, svetloplavim vratima sa zvezdom i nitnama od kovanog gvožđa ili drugim vratima koja su ukrašena tradicionalnim keramičkim pločicama.

Photos: CN TRAVELER

Taman kad pomislite da je sva čarolija mesta već okrivena, opet se iznendite kada uvidite da nije i da se ona uvek može iznova otkrivati, pa nam tako fotograf MYMODERNMET.COM-a na svoj način prikazuje svu ljupkost mesta, sa svodovima i prolazima u dubokim plavim nijansama, raznim nijansama plavih kojima su ofarbana vrata, kao i to koliko je ovo mesto lepo za odrastanje, ali i kakav je to raj i za mace.

Photos: MY MODERN MET

Ovde da napravim malu digresiju i da pomenem da primećujem, kao i vi verovatno, da je ovo već ne znam koji put da se pažnja skreće na BOJU i na FARBU kao na glavno sredstvo dekorisanja. Ne kažem da se u tome sastoji dizajn enterijera, ali kao osoba koja dolazi is sveta likovnih i primenjenih umetnosti, mene lično uvek oduševljava taj umetničko-boemski pristup koji ne podrazumeva previše novca, skupih i brendiranih stvari i školskih pravila, kada je enterijer u pitanju, već naprotiv, podrazumeva potpunu umetničku i stvaralačku slobodu, rukovođenu uglavnom sopstvenom maštom i smislom za lepo, koji su narodima, inače urođeni i čak i kada je to u primitivnom obliku, opet je u stanju da proizvede lepotu i to onu koju nazivamo autentičnom, arhetipskom. Zapravo, čini mi se da nije mnogo teško stvoriti lepotu sa velikim ili čak neograničenim budžetom ili je bar mnogo manja verovatnoća da ćete pogrešiti, bar ukoliko ste školovani dizajner enterijera.

Baš taj boemski šarm gradića Šefšauen uočljiv je i na slikama sa sajta Parenthoodandpassports.comeklektika u svom najboljem izdanju vidi se na primeru stepeništa pored koga su žardinjere sa cvećem, ukrašene raznobojnim, nepravilnim kamenim pločicama i vrata ukrašena tradiconalnim, keramičkim pločicama, dok zidove krase saksije živih boja. Duž zidova i uskih prolaza stoje izloženi šareni ćilimi , kao i vreće sa pigmentima, odgovornim za živopisnost čitavog mesta.

Photos: PARENTHOOD AND PASSPORTS

Koliko je ,zapravo, ovo mestašce raj za cica-mace vidi se i na slikama sa sajta THERE SHE GOES AGAIN , pa tako i mace doprinose miroljubivoj atmosferi grada, osim što i same predstavljaju neku vrstu ukrasa, barem za ljubitelje.

Photos: THERESHEGOESAGAIN.COM

Slede slike različitih apartmana preko sajta AIRBNB, iz dva razloga: prvo da saznate gde eventualno možete odsesti, ako se odlučite da posetite ovo mesto, a zatim, da vidite primere tradicionalnog dekora, tj. uređenja prostora. Još jednom napominjem da se ne radi o profesionalno opremljenom prostoru, već o upotrebi tradicionalnih marokanskih i severno-afričkih dekorativnih elemenata prilikom uređenja prostora. Cilj je da se inspirišete i nadahnete, a ne da se prikažu besprekorni primerci dizajna enterijera, bar ne ovom prilikom.

Tako slike u galeriji ispod, me neodoljivo podsećaju ponovo na tipične kuće na Santoriniju, i to one u tradicionalnom stilu, čak su i prozori isti, jedino se unutrašnjost neznatno razlikuje. Međutim, vlasnici ukazuju na to da je kuća, iako renovirana, stara preko sto godina i da se nalazi u jednom od najstarijih delova grada, tzv. Andaluzijskom disktriktu! Sa druge strane, pogledajte tipičan dom na Santoriniju, i to onaj u tradicionalnom stilu: Villa „Agis“  Ifestio.com 

CHEFCHAOUEN SWEET HOME II Photos: AIRBNB.com

Full Home Local Maroc Experience in Heart of Chaouen – Photos: AIRBNB.com

Al-Andalous house in the medina – Photos: AIRBNB.com

Dar Fama – Photos: AIRBNB.com

The Blue Cat – AIRBNB.com

Double Room N°2 (Dar Solaiman, The Heart Of The Blue City) – Photos: AIRBNB.com

Dar lalla chafia 2 , (duplex) – Photos: AIRBNB.com

Gorgeous Studio w/ TERRACE – Photos: AIRBNB.com

O Šefšauenu bi moglo još mnogo da se piše, posebno od strane nekoga ko je sve to video na licu mesta i ko bi mogao da prenese utiske i iskustva iz prve ruke, što sa mnom nije slučaj. Ipak, cilj je bio da se otkrije i sazna nešto više o još jednom lepom mestu na ovoj našoj lepoj Zemlji, karakteristikama njegove arhitekture i načina dekorisanja prostora, koji bi opet mogli da posluže kao inspiracija svakom onom ko bi hteo da na autentičan način i sam dekoriše svoj dom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: