Kameni trend – komadi nameštaja inspirisani enterijerima pećinskih kuća

I ovaj put ću da pomenem nedavni post o grčkom ostrvu Santorini i njegovom marokanskom „bratu blizancu“, Šefšauenu, o kojima je ovde pisano zbog njihove interesantne arhitekture, koju je po mnogo čemu odredio i teren na kome su ova mesta građena, uslovivši uklesavanje kuća u stene ili kaskadnu gradnju zbijenog tipa, koja sa druge strane uslovljava nestandardne oblike kuća i stanova u njima, sa puno nivoa, svodova, niša i raznih udubljenja koja podsećaju na oblike u pećinama. Zapravo sam došla do zaključka da oba mesta vode poreklo od tradicionalnih berberskih sela, što je zasebna tema za koju se nadam da ću je uskoro detaljnije obraditi. Jer koliko su zagonetni Berberi, inače autohtoni stanovnici severa Afrike, bar 12000 godina unazad, toliko su im zagonetna i naselja i stil života, koji se, čini se, nije mnogo menjao tokom svih ovih vekova, zapravo milenijuma. U većim naseljima Berberi žive u kamenim kućama-pećinama koje po mnogo čemu liče na primitivnije forme kuća na Santoriniju.

Čini se da su dizajneri URBAN OUTFITTERS-a bili inspirisani berberskim, pećinskim kućama kada su dizajnirali neke od predmeta iz kolekcije „ISOBEL„. Prva na listi je ISOBEL BETONSKA ZIDNA POLICA u beloj boji, sa 3 lučna i 2 četvrtasta otvora, u koje možete smestiti svoje omiljene dekorativne predmete. Ovaj stil zapravo promoviše prirodne, organske oblike i ako ne možete svoj dom preurediti kompletno u tom stilu, možete imati makar neke detalje koje podesćaju na njega.

ISOBEL“ BETONSKA ZIDNA POLICA URBAN OUTFITTERS; Cena: $149.00

Potencirajte ovu atmosferu još jednom „ISOBEL“ BETONSKOM, LUČNOM POLICOM koja liči na minijaturnu berbersku kuću ili, ako hoćete, na unutrašnjost kuća na Santoriniju. Neverovatno, ali samo jedan ovakav predmet okačen na zid, već priča neku drugu priču i odvodi vas u neki drugi svet i drugo vreme.

„ISOBEL“ BETONSKA, LUČNA POLICAURBAN OUTFITTERS; Cena: $129.00

Ukoliko vam se baš dopada ovaj stil onda ćete biti oduševljeni „ISOBEL“ POLICOM ZA KNJIGE, malo monumentalnijom po dimenzijama, tako da je ozbiljno možete koristiti za skladištenje knjiga, ali i za izlaganje raznih dekorativnoih predmeta i omiljenih biljaka. Jedina razlika u odnosu na prethodna dva predmeta je što je ova polica izrađena od medijapana, jer bi od betona bila preteška.

„ISOBEL“ POLICA ZA KNJIGEURBAN OUTFITTERS; Cena: $749.00

Da ugođaj bude kompletan URBAN OUTFITTERS je uspeo čak i sofu-trosed da dizajnira u stilu epohe kamenog doba koja je ostala utkana u kuće i enterijere Santorinija, Šefšauena i mnogih berberskih sela i gradića. Sofa ima 4 četvrtasta i tri okrugla jastučeta, a bojom i oblikom izgleda kao da je i ona isklesana iz jednog komada drevnog kamena. Obratite pažnju i na stočiće na prvoj i drugoj slici koji, na žalost, više nisu u ponudi, ali ću ih ja izlistati jer bi mogli nekoga da inspirišu da napravi nešto slično.

„ISOBEL“ SOFA – URBAN OUTFITTERS; Cena: $1,199.00

Jedan od tih stočića je ŠESTOUGAONI „KAPIZ“ STOČIĆ koji, dakle, više nije u ponudi, ali je veoma interesantan zbog svog oblika i neočekivane strukture od kapiz školjke. Osnovni materijal je medijapan, pa će možda neki vešti stolar biti u stanju da vam napravi nešto slično. Umesto kapiz školjke možete se igrati metalik pigmentima povrh imitacije strukture u tehnici papier-mache-a ili u nekoj drugoj tehnici, ako imate bolju ideju.

ŠESTOUGAONI „KAPIZ“ STOČIĆURBAN OUTFITTERS Prodato.

Pogledajte i druge preporuke za sobu u kamenom stilu, poput modernog, taftovanog „HILO“ tepiha ili „ISOBEL“ podne lampe. Zapravo, pogledajte celu ponudu URBAN OUTFITTERS-a kada je u pitanju opremanje doma, jer ono što je interesantno je da je ova firma, poput ANTHROPOLOGIE-ja, čiji je, čini mi se, inače ogranak, započela kao isključivo modna firma, tj. firma za proizvodnju odeće, da bi se kasnije polako širila na detalje za dom i konačno stigla i do ponude za kompletno opremanje doma. Izgleda da imaju odličan dizajnerski tim koji je ove sezone bio inspirisan kamenim dobom, umetnošću Kikladskih ostrva (Profile Ceramic Indoor/Outdoor Side Table, Abbie Ceramic Indoor/Outdoor Side Table), berberskim kamenim selima i konačno modernom arhitekturom i enterijerima Santorinija. Tako da i ovde možete videti da različite firme, uprkos generalnim smernicama, imaju i svoje inspiracije i trendove koje pokušavaju da nametnu, treba samo biti hrabar i IMATI DIZAJNERE!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: