Saveti i pravila kako da izložite slike na zidovima

Postoji, zapravo, bezbroj načina kako možete da izložite slike, crteže, fotografije i druge ukrasne predmete, odnosno kako da ih aranžirate na svojim zidovima, međutim, ovom prilikom biće pomenuta neka osnovna pravila o kombinovanju slika različitih formata, kojima se postiže balans u odnosu na ostale predmete u prostoru, posebno u odnosu na one koji su raspoređeni duž zida koji želite da dekorišete na ovaj način. Britanska firma DESENIO, koja prodaje različite printove i repropdukcije, ima odličan program za planiranje tzv. zidne galerije i uz pomoć koga možete isplanirati kako ćete rasporediti slike, kao i koje slike će biti uvrštene, ukoliko želite od njih da poručite printove. Zapravo, na primeru njihovog planera može se najbolje demonstrirati kako iskombinovati slike, pa krenimo od najjednostavnije kombinacije. Na većini primera prikazaćemo kombinovanje slika različitih formata i orijentacija u odnosu na jedan isti trosed.

Photo: DESENIO

Ukoliko ste stan opremili minimalistički i shodno tome imate dosta prostora oko osnovnih komada nameštaja, poput ovog troseda koji je centralni i jedini komad nameštaja uz zid koji želite da dekorišete slikama, dobar potez ćete napraviti ukoliko izaberete dve velike slike, dimenzija 70×100 cm i pozicionirate ih u odnosu na sredinu troseda. Najbolje je ako izaberete printove/reprodukcije u „portret“ orijentaciji.

Photo: DESENIO

Ukoliko zid iza troseda želite da dekorišete sa tri slike, još uvek možete da se držite većih dimenzija i „portret“ orijentacije, a jedna od varijanti mogu da budu slike istih dimenzija. Slike na primeru dole su dimenzija 50×70 cm.

Photo: DESENIO

Sledeća varijanta su još uvek tri slike „portret“ orijentacije, ali je ona u sredini dimenzija 70×100 cm, dok su ostale dve dimenzija 50×70 cm. Generalno gledajte da šarenilo višebojnih slika razbijete grafikama u crno-beloj boji i obrnuto. Međutim, nećete pogrešiti ako na zidovima izložite samo crno-bele grafike ili fotografije i povežete ih crnim ramovima.

Photo: DESENIO

Kada su u pitanju slike manjih dimenzija, poput onih od 30×40 cm i ako želite da one sve budu u „portret“ orijentaciji, tu se zaista možete igrati sa brojem slika i redovima i kolonama. Tako da je do vas da li će raspored da bude po dve slike u dva reda (2×2 raspored) ili će to da bude 3×2, 3×3, 4×2, 4×3, itd. Na slici dole je raspored 2×2 i slike su povezane tematski i koloristički, sa ramom u zlatnoj boji koji prati istu zlatnu boju koja se nalazi na slikama. Ovde se upliće i srodna tema, o izboru ramova, međutim kako ona zahteva više vremena i prostora, ovde će biti samo kratko pomenuta, a naknadno će biti zasebno obrađena.

Photo: DESENIO

Kada su u pitanju 4 slike, slično kao i na primeru sa tri slike, ni ovde se ne morate držati istih dimenzija, pa tako dve centralne slike mogu biti dimenzija 50×70 cm, dok druge dve mogu biti dimenzija 30×40 cm. Još uvek smo kod „portret“ orijentacije.

Photo: DESENIO

Do sada je bilo govora o pravilnim rasporedima sa slikama istih orijentacija. Međutim, poseban izazov i posebno lepi aranžmani, mogu se postići naizgled nepravilnim rasporedima, odnosno rasporedima u kojima imamo različite dimenzije i orijentacije slika („portret“ i „pejzaž“). Isto tako, ukoliko se ispred zida koji želite da dekorišete nalaze dva ili više komada nameštaja, a oni su obično i različitih visina, u tom slučajku tražite težište, koje ne mora, neophodno, da bude na strogoj sredini. Na slici dole imamo sofu-trosed i tik do nje manju policu na kojoj su već raspoređeni različiti dekorativni predmeti. Težište zidnog aranžmana se nalazi, otprilike, na zamišljenoj sredini u odnosu na oba komada nameštaja, iako vizuelno deluje da je ono malo više pomereno ka sofi. Izbor je pao na printove/reprodukcije u tamnim, plavo-zelenim bojama, dok ramovi prate boju mesinga na postojećim dekorativnim predmetima. Što se dimenzija i orijentacija tiče, zastupljene su slike dimenzija 70×100 cm, 50×70 cm, 70×50 cm (dakle u „pejzaž“ orijentaciji) i 40×30 cm. Polazna slika oko koje se pravio „aranžman“ je najveća slika, dimenzija 70×100 cm. U odnosu na nju je stavljena slika od 70×50 cm tako da se poravna po gornjoj ivici u odnosu na veću sliku. Ispod nje je stavljena slika dimenzija 50×70 cm, tako da se poravna sa njenom desnom ivicom. I u odnosu na nju je opet stavljena najmanja slika, koja se ponovo poravnjava sa gornjom ivicom slike do koje je stavljena. Između slika je isti razmak. Rezultat je savršeno izbalansirana celokupna kompozicija koju čine zajedno nameštaj i slike.

Photo: DESENIO

Slično je i sa donjom slikom na kojoj dominira sofa-dvosed u tamno-plavoj boji, dok se iza i desno od nje nalazi ista polica sa nešto dekorativnih predmeta. Kako je polica viša od dvoseda, težište se pomera na dvosed i zidna kompozicija se nalazi uglavnom iznad njega. Raspored je naizgled nepravilan, zastupljene su slike u više različitih dimenzija, a orijentacija svih slika je „portret“. Iako, na prvi pogled, deluje da nema neke logike, zapravo nije tako i logika je sledeća: slika oko koje se formira zidni aranžman je ponovo najveća slika, dimenzija 70×100 cm. Desno od nje i na sredini u odnosu na njenu desnu ivicu se nalazi slika dimenzija 50×70 cm. Levo od nje i na sredini u odnosu na njenu levu ivicu se nalaze dve slike dimenzija 30×40 cm. Levo od te dve slike i odnosu na sredinu gde se one sastaju, se nalazi najmanja slika, dimenzija 21×30 cm.

Photo: DESENIO

Konačno i kod kompleksnijih zidnih aranžmana, onih sa većim brojem slika, različitih dimezija i orijentacija, takođe imamo neka osnovna pravila. Na primeru dole imamo 8 različitih reprodukcija raspoređenih na sledeći način: polazna slika je ponovo najveća slika, dimenzija 70×100 cm i ona je ovde centralna slika. Dve manje slike, dimenzija 40×30 cm i 21×30 cm, pozicionirane su ispod nje, ali tako da se desna ivica desne slike i leva ivica leve slike poklapaju sa desnom i levom ivicom centralne slike. Levo od centralne slike su smeštene dve manje slike, dimenzija 30×40 cm i 50×70 cm, jedna ispod druge, ali tako da se gornja ivica gornje slike i donja ivica donje slike nalaze na istom razmaku u odnosu na gornju ivicu centralne slike i donje ivice slika koje se nalaze ispod nje. Po istom rasporedu i logici su aranžirane i dve slike desno od centralne slike, samo je veća slika sada gore, a manja dole. I konačno, jedna manja slika, dimenzija 40×30 cm je pozicionirana tako da joj se gornja ivica poravna sa gornjom ivicom slike levo od nje.

Photo: DESENIO

Ovo su, dakle, neka osnovna pravila kod tradicionalnog pozicioniranja slika na zidove, uz pomoć eksera koji se ukucavaju u zidove i to je možda i najveća mana ovakvog načina izlaganja, jer nikad ne znamo kakav nam je kvalitet zidova i kakva oštećenja će nastati ukucavanjem eksera. Zato, najčešće, raspored ovakvih slika ostaje fiksan i godinama nepromenjen . Ponekad želimo da promenimo raspored nameštaja i samim tim i raspored slika, ali onda se ukažu ružni tragovi eksera, pa moramo i zidove ponovo gletovati i krečiti ili barem popuniti rupe i nekako zamaskirati popravke, a pitanje je koliko ćemo biti uspešni u tome. Postoje i drugi sistemi kačenja slika na zidove. Jedan od njih je uz pomoć šina i sajli, slično pravom, galerijskom načinu izlaganja slika i na taj možete menjati raspored slika i same slike, bez ukucavanja u zid.


Jedan od novijih načina izlaganja slika je uz pomoć posebnih poličica, zapravo postolja ili nosača za slike, duž kojih slobodno možete da rasporedite slike, bez ukucavanja i samim tim raspored slika možete menjati na dnevnom nivou. Prednost ovakvog načina postavljanja slika je mnogostruk: na njih možete ređati slike različitih dimenzija i orijentacija i čak možete delimično i preklapati, a možete i dodavati i druge dekorativne predmete, biljke, pa čak i knjige, u zavisnosti od širine polica. One su obično uske i imaju dodatnu prečku, kao neku vrstu ogradice koja sprečava slike da spadnu. IKEA ima lep izbor polica – nosača za slike.

Jedan od njih je MOSSLANDA i u zavisnosti od površine zida koji želite da dekorišete možete ih spajati po dve ili više, tik jednu do druge, a naravno, možete ih stavljati i u dva ili tri reda (za standardnu visinu zidova i ukoliko ih postavljate iznad sofa, kredenaca, itd.) ). Na slici ispod su tri MOSSLANDA police, iskombinovane sa slikama zakačenim na zid na tradicionalan način. U donjem redu su dve spojene MOSSLANDA jedinice, a u gornjem jedna.

Polica-nosač za slike MOSSLANDA, IKEA; Cena: 499 din.

Još jedan od načina na koji možete izložiti slike, knjige i ukrasne predmete uz pomoć MOSSLANDA polica-nosača za slike:

MOSSLANDA police-nosači za slike; IKEA

I ovde ćete morati da bušite zidove, međutim, raspored slika i ukrasnih predmeta ćete moći da menjate na dnevnom nivou, pa se bar to bušenje i oštećivanje zidova na taj način, na izvestan način isplati. Jer u pitanju je neka vrsta art terapije, vizuelnih ugođaja koji doprinose našem celokupnom zdravlju, pa je lepše ukoliko to možemo osvežavati novim slikama i predmetima i menjati raspored starim.

Postoji i bezbroj načina GDE SVE JOŠ MOŽETE možete kačiti slike, posebno kad su u pitanju manje tradicionalni načini, poput ređanja slika duž spoljašnjih i unutrašnjih uglova zidova, ili prostim oslonjanjem na zidove dok slike stoje na podu, itd., ali to je opet malo šira tema koja zahteva poseban post. Ovim postom su obuhvaćeni tradicionalni načini i pravila uz dodatak polica-nosača, kao novinom u formiranju zidnih galerija i aranžmana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: