Tri načina kako da iskombinujete ključne komade nameštaja u plavoj/teget boji

Ukoliko su vas plave boje Santorinija, Šefšauena i Predaha u plavoj boji inspirisale da i vi unesete plavu nijansu u svoju kuću, za vas imamo tri predloga kako da uredite dnevnu sobu sa ključnim komadima nameštaja u ovoj boji. Za primer ponovo uzimamo nameštaj iz IKEE, kao jedinog proizvođača/uvoznika u Srbiji koji ima najkompletniju ponudu, od sitnica iz oblasti dekora, preko tekstila, do krupnijih komada nameštaja.

Kada kombinujete nameštaj u jednoj prostoriji ili u celom stanu, postoji mnogo više od tri načina na koji to možete da uradite, međutim, obično se nameću tri glavna elementa kojima se rukovodite, a to su boje, teksture i materijali. Plava boja je po tom pitanju vrlo čudna – od prelepe boje koju možete da istaknete dobrim odabirom ostalih elemenata, kojima se igrate kada dekorišete prostor, može vrlo lako da se desi da je potpuno „ugušite“, napravite dosadnom, tmurnom i depresivnom. Jako mnogo ljudi plave i teget nijanse kombinuje sa crnom i tamno sivom bojom, bez i jednog elementa koji će čitavu stvar da malo „podigne“. Ne kažem da je ta kombinacija pogrešna, naprotiv – sa dobrim odabirom tekstura i igrom sjajnih i mat površina, bojama kojima dekorištete zidove, pravim odabirom tekstila i dekorativnih predmeta, ukrasa, slika, itd., i ova kombinacija može da bude savršeno elegantna i otmena, ali mi se čini da je ona izazov, pre svega za stručnjake, tj. ljude koji se bave dizajnom enterijera ili za posebno talentovane ljude koji tačno znaju šta hoće…Međutim, ukoliko to sa vama nije slučaj, ova tri načina koja vam predlažemo su takva da, praktično, ne možete napraviti grešku.

Ako je ključni komad nameštaja sofa ili fotelja, prvo je vrlo važno da odaberete materijal koji ističe i otvara plavu, tj. teget boju, a to su materijali koji imaju sjajnu površinu, poput pliša, pre svega ili satena težih gramaža. Predlozi koje dajemo odnose se na nijanse plave, od klasične, preko kraljevsko plave do teget nijanse. Prvi od načina na koji možete da kombinujete je tonski, dakle od bele, preko svetlo plave, do detalja u bojama nameštaja. U osnovi je ovo plavo-bela varijanta sa detaljima u svetlo plavim nijansama, poput tepiha, jastučeta i sitnica koje čine dekor. Pošto konkretna sofa već ima dovoljan broj jastučića, biće dovoljna tri jastučeta da razbiju veliku količinu plave boje na jednom mestu i to: jedno u golubije plavoj boji i dva dezenirana, u plavo-beloj i belo-plavoj boji. Biblioteka u beloj boji će dodatno otvoriti celu kolorističku priču, a izbor stola može da bude ponovo na osnovu boje (bela) ili na osnovu materijala – ako je to metal, a vašim dekorom dominira srebrna boja, onda neka i sto bude u toj kombinaciji ( metal-staklo ili metal drvo), ako je drvo to koje dominira i to drvo u određenoj boji, onda neka i sto i stolice budu takvi.

Tonska kombinacija – Fotografije: IKEA.rs

Sledeća kombinacija je slična, ali sa uvođenjem klasične crvene boje, koja u opremanju prostorije učestvuje do, otprilike, 50%. Plava i crvena su primarne boje, ali i one mogu da budu nezgodne jer, osim ako ne kombinujete izuzetno tamnu teget i jarko crvenu, takođe mogu da dovedu do toga da se potiru međusobno i ambijent naprave previše tamnim. Zato je najbolje ako ovoj kombinaciji dodate malo bele boje i svetlih nijansi obe primarne boje, u ovom slučaju, svetlo plave. Konkretno i na primeru, masu teget boje na ovom gabaritnom trosedu ovaj put možete razbiti crveno-belim tepisima sa grafičkim šarama, a sve zajedno povezati dekorativnim jastučićima u crvenoj boji ili sa detaljima u crvenoj boji. Sitniji komadi dekora mogu da budu u bilo kojoj od ove 4 boje ili to mogu biti predmeti od drveta, stakla ili metala, ali opet vodite računa o stilskom jedinstvu.

Trobojna kombinacija sa crvenom i belom: Fotografije: IKEA.rs

Ukoliko je i ovo za vas previše zahtevno i još uvek se bojite da ne pogrešite, ili prosto ne volite ni tonske, ni kontrastne kombinacije, već više volite prirodne boje i materijale, onda je za vas najbolja treća kombinacija, koja se ne oslanja toliko na boje, koliko na teksture i materijale. Masivni trosed u teget boji dopunite velikim, rustičnim tepihom od jute, bibliotekom u boji hrastovog furnira, foteljom od ratana i drugim detaljima od prirodnih materijala, poput korpe od morske trave, kojima možete dodati druge komade dekora po želji, bilo ponovo u tonskim plavim nijansama ili u nekim drugim, onim koje vi najviše volite. Posebno lepo može izgledati ako jedan od zidova okrečite u nijansu plave sa sofe ili crvene sa jastuka (u drugoj kombinaciji).

Kombinacija u boji prirodnih materijala – Fotografije: IKEA.rs

Svi komadi nameštaja koji su se našli u ovim kolažima-predlozima su uglavnom dostupni za preuzimanje u IKEI ili se možete raspitati za njihov status u magacinu.


Sledi spisak sa komadima nameštaja i linkovima za prvu kombinaciju:

STOCKHOLM 2017
Sofa trosed, Sandbacka tamnoplava
169.999 RSD
LOVRUP
Tepih, ravno tkani, ručni rad plava133x195 cm
14.999 RSD
BILLY / OXBERG
Biblioteka, bela200x30x237 cm
50.497 RSD
BLÅGRAN
Navlaka za jastučić, plava/bela50x50 cm
499 RSD
SÅNGLÄRKA
Jastučić, cvet/plava bela65x40 cm
1.299 RSD
SANELA
Navlaka za jastučić, svetloplava50x50 cm
999 RSD
BILD
Poster, Spokoj40x50 cm
1.299 RSD/ 2 komada
ENTUSIASM
Činija, dezenirano/plava12 cm
1.499 RSD/ 4 komada
ENTUSIASM
Šolja, dezenirano/plava22 cl
1.299 RSD/ 4 komada

Spisak sa komadima nameštaja i linkovima za drugu kombinaciju:

STOCKHOLM 2017
Sofa trosed, Sandbacka tamnoplava
169.999 RSD
STOCKHOLM 2017
Tepih, ravno tkani, ručni rad/prugasto crvena250x350 cm
34.999 RSD
SIMESTED
Tepih, visoki flor, bela/crvena200x200 cm
14.999 RS
SANELA
Navlaka za jastučić, crvena50x50 cm
999 RSD
STJÄRNTULPAN
Navlaka za jastučić, tamnoplava/crvena50x50 cm
499 RSD
SKOGSKORN
Jastučić, tamnosiva/raznobojno40x65 cm
2.999 RSD
SANELA
Navlaka za jastučić, svetloplava50x50 cm
999 RSD
VANLIGEN
Vaza/bokal, plava26 cm
1.999 RSD
VANLIGEN
Vaza, tamnocrvena11 cm
299 RSD
BILD
Poster, Pero plave šojke30x40 cm
899 RSD

Spisak sa komadima nameštaja i linkovima za treću kombinaciju:

STOCKHOLM 2017
Sofa trosed, Sandbacka tamnoplava
169.999 RSD
LOHALS
Tepih, ravno tkani, natur160x230 cm
7.999 RSD
BILLY / OXBERG
Komb. biblioteka/stakl. vrata, belo b. hrastov furnir/staklo200x30x237 cm
66.997 RSD
STOCKHOLM 2017
Fotelja s jastučićem, ratan/Röstånga bela
28.999 RSD
STOCKHOLM
Set stočića, 2 kom., orahov furnir
24.999 RSD
FLÅDIS
Korpa, morska trava25 cm
999 RSD
SANELA
Navlaka za jastučić, svetloplava50x50 cm
999 RSD
SÅNGLÄRKA
Jastučić, cvet/plava bela65x40 cm
1.299 RSD
VANLIGEN
Vaza/bokal, plava26 cm
1.999 RSD

Ideje, tj. predlozi su dati okvirno, koliko da demonstriraju kombinovanje boja, materijala/dezena i tekstura. Ovo nisu ideje za kompletno uređenje sobe, već polazne ideje koje za cilj imaju da vas inspirišu i ohrabre da načinite prvi korak u nekom u tih pravca.

Međutim, možete pogledati moje rešenje za takmičenje zabavnog karaktera, na sajtu 5D Planner koje za temu ima opremanje prostorije u skandinavskom stilu, što je upravo prilika da se tako nešto pokuša uz pomoć plavih nijansi.

https://planner5d.com/contests/detail/24010/?key=c1c0beed2b0243c43d5d3fd658f27c77

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: