Lepota salonskih stanova

Istražujući dostupne podatke o salonskim stanovima saznala sam o njima i više nego što sam očekivala, posebno na temu kako su nastali i šta je iz njih proisteklo. I to naročito kada su u pitanju beogradski salonci, koji se stručno još nazivaju i „beogradski stanovi“, što je skraćena verzija stručnog termina za „beogradski stan rane moderne“, koji u odnosu na slične stanove u drugim evropskim i svetskim metropolama ima neke svoje vrlo interesantne i specifične karakteristike. U svojim elaboratima na ovu temu struka najviše polemiše o organizaciji prostora u takvim stanovima, kao i o tome kome su takvi stanovi namenjeni. A kako se radi o uspešnim trgovcima, bankarima i državnim činovnicima, takvi stanovi se još zovu i „gospodski stanovi“ i s obzirom da su imali i održavali brojne društvene kontakte, familijarne, porodične i poslovne, takvi stanovi su morali imati reprezentativan karakter, sa centralnom prostorijom za prijem gostiju prilikom raznih svečanosti i slavlja, poput slava i drugih verskih i porodičnih svečanosti. Građeni su u periodu između dva svetska rata, a veoma interesantne podatke o „Beogradskom stanu“ možete naći u stručno-naučnom radu Đorđa Alfirevića i Sanje Simonović Alfirević iz Studija Alfirević , kao i na stranici Wikipedije.

Karakterističan primer salonskog stana: 1) predsoblje ili ulazni hol, 2) trpezarija, 3) salon, 4) terasa, 5) soba, 6) degažman, 7) toalet, 8) kupatilo, 9) kuhinja, 10) terasa ili ekonomska lođa, 11) ostava, 12) posluga (devojačka soba) – WIKIPEDIA / Studio Alfirević

Zapravo je baš Studio Alfirević na veličanstven način renovirao i adaptirao jedan od najvećih beogradskih salonskih stanova i vratio mu stari sjaj. Reč je o enterijeru salonskog stana Vulović, u Knez Mihajlovoj ulici, u kome je izveden uspešan spoj klasičnog i modernog, uz istovremenu prenamenu postojećih prostorija prema potrebama članova porodice koji će tu živeti, ali i raditi.

Enterijer salonskog stana Vulović STUDIO ALFIREVIĆ

Ono što mene, kao laika, fascinira kada su u pitanju salonski stanovi su monumentalne dimenzije prozora i vrata, njihov broj, visina zidova koja se kreće od 3 – 3,6 m, a zatim i način na koji su ukrašavani zidovi i ostali gradivni elementi, koji ove stanove čine toliko lepim da i bez nameštaja oni izgledaju božanstveno. U saloncima bukvalno svaka prostorija ima prozore i to poprilično velike, čak i u prostorijama poput toaleta, kuhinja, itd. Nije se štedelo na njima i samim tim ni na mogućnostima za prirodno osvetljenje i ventilaciju. Koliko je to daleko od današnjih stančića-bunkera, sa minijaturnim prozorima i vratima kojih inače ima malo, sa niskim plafonima kojima se štedi na materijalu, a dobija na po kojem broju etaža, a samim tim i na broju stanova..daleko je onoliko koliko je daleko humano od nehumanog. Po mom mišljenju, čak i mali stanovi mogu imati velike prozore, pa makar se oni spustili do nivoa poda. Zapravo, što se mene tiče ceo prednji zid/zidovi mogu da budu u prozorskim staklima, ali izgleda da takva stavka u današnje vreme neverovatno poskupljuje cenu stana, pa tako umesto stana dobijamo zatvor, a kako nedovoljno prirodnog osvetljenja utiče na psihu i celokupno zdravlje to je pitanje toliko široko i sveobuhvatno da kada bi mu se posvetilo potrebno vreme i pažnja sigurna sam da bi zakonom bili propisani standardi (i podržani kaznama) za minimalne dimenzije prozora i visine plafona, koje bi bile mnogo veće od sadašnjih, a ispod kojih niti bi arhitekte mogle da projektuju, niti investitori da izvode radove. Baš ovih dana u ponudi je predivan, mali salonac, renoviran, po veoma pristojnoj ceni, s obzirom na lokaciju.

Vračar, Slavija, Bulevar oslobođenja, 46m2 – BG POSREDNIK

Ukoliko po internetu pretražujete salonske stanove građene po drugim evropskim gradovima, uglavnom ćete ih naći ako pretražujete po terminu „turn of the century houses/apartments“ pa zatim dodate, recimo, „scandinavian“ ako želite da saznate nešto više o salonskim stanovima u skandinavskim zemljama, dok ćete najbolje rezultate pretrage za salonske salone u Parizu dobiti ako u Google pretraživač ukucate „Haussmannien“ , prema Baronu Georges Eugène Haussmannu, koji je dizajnirao ovakve apartmane u Parizu XIX veka, želeći da ga modernizuje (po nalogu Napoleona),  pa tako možete da vidite kako izgledaju salonski stanovi u zemljama sa nešto dužom tradicijom građanskog društva, a bilo bi interesantno podrobnije istražiti i genezu takvih stanova i videti da i kod njih postoji sličan kastinski sistem sa prostorijama za poslugu, ali na poslednjem spratu, zapravo je koncept dosta drugačiji, ali je svrha slična. Zapravo, rušenje starog Pariza, radi izgradnje novog, izazvalo je među Parižanima tog doba slične kontraverze koje danas izaziva kod nas način na koji se gradi „Beograd na vodi“, jedino što su Parižani dobili Pariz, a i mi dobijamo to što dobijamo. Primere takvih „Hausmaniann“ salonaca, doduše renovirane, možete da vidite na slikama u donjim galerijama:

„Hausmaniann“ salonski stan u Parizu – COTE MAISON

„Hausmaniann“ salonski stan u ParizuCOTE MAISON

Hausmaniann“ salonski stan u ParizuCOTE MAISON

Kako je skandinavski stil, kako u pogledu dizajna enterijera, tako i u pogledu dizajna nameštaja, zasebna i obimna tema, o njegovom istorijatu/nastanku i karakteristikama ću se posebno pozabavati u nekoj od narednih objava, a za sada će biti prikazani neki od skandinavskih salonskih stanova koje agencija ENTRANCE, iz Gotenburga, takozvanog „kamenog grada“ u Švedskoj, stavlja u ponudu , nakon što ih prethodno opremi, upravo u ovom prepoznatljivom stilu, koji je postao standard za opremanje enterijera širom sveta, a koga tako uspešno „propeveda“, poput pravih „dizajn-sveštenika“, čuvena švedska IKEA. Pogledajte neke od predivnih stanova koji su u ponudi (ili su bili, ali su prodati) na slikama u donjim galerijama, sa kliznim vratima, funkcionalnim kaminima, detaljnim štukaturama, staklima koja su ručno rađena/duvana, sa parketima složenim u „riblju kost“, itd.

Salonski stan u skandinavskom stilu – ENTRANCE

Salonski stan u skandinavskom stiluENTRANCE

Salonski stan u skandinavskom stiluENTRANCE

Salonski stan u skandinavskom stiluENTRANCE

Salonski stan u skandinavskom stiluENTRANCE

A na još jednom primerku skandinavskog salonskog stana možete da vidite svu lepotu takvih stanova koja se rečima ne može opisati, ali se može doživeti. Jer kako da opišeš kako na psihu deluje prostor koji je naspram onoga u kome većina nas živi danas i ovde zaista monumentalan, sa plafonima toliko visokim da se u okviru njih može inkorporirati i galerijski prostor, sa prozorskim i vratnim otvorima toliko velikim da propuste svu količinu dnevnog svetla, kao da ste napolju, sa masivnim zidovima koji daju osećaj stabilnosti i da živimo u nečemu zaista pouzdanom i zaštićujućem. Visoki plafoni i masivni zidovi štite i nas i susede jedne od drugih i buke koje pravimo i osećaja da će nam se komšija iznad nas zajedno sa porodicom strovaliti kroz nizak i tanušan plafon i da osim svoje brige nosimo i njegovu brigu, uglavnom zato što je možemo čuti. Osim samostalne kuće, pa zatim kuća u nizu, ovo je, po meni, poslednji primerak humane arhitekture u kojoj se, iako u „kolektivnom smeštaju“, još uvek može živeti život dostojan ljudskog bića. Nasuprot tome, bar ovde kod nas, imamo brutalističku arhitekturu soc-realizma, o kojoj ću možda isto zasebno pisati, u koju su decenijama smeštani seljaci kojima je oteto selo (uskraćivanjem prava seljacima i činjenjem svega da seoski život postane kuluk) , koji su oterani u grad i kao osiromašeni proleterijat smeštani u zgrade za masovno „stanovanje“, a koje su bledi i potpuno izvitopireni odjek salonskih stanova, uprkos dosta pozitivnim stavovima naših arhitekata na temu „stanova kasne moderne“, građenih 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, a onim kasnije da i ne pričamo.

Doduše, izvođači radova su ti koji veoma često izvitopere i same arhitektonske projekte, ne poštujući sve standarde i preporuke predviđene projektom, pa se rukovodeći profitom opredeljuju za mnogo jeftinije materijale od predviđenih, kao i za smanjivanje predviđenih dimenzija i ostalih specifikacija koji im štede pare, a daju dodatni prostor koji mogu da prodaju…Objasniću podrobno u nekom od narednih postova zašto mislim da je ovakva arhitektura i život u ovakvim stanovima uglavnom jako loše uticao na psihu naroda koji je u njima živeo i još uvek živi. Za to vreme nadam se da ćemo se vratiti makar nekom srednjem rešenju kada su u pitanju upravo ovakve karakteristike stanova, poput velikih prozora i viših plafona i da je moguće praviti stambene zgrade sa stanovima, iako malim, koji imaju neke od osnovnih odlika salonskih stanova.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: