Neobična radna stolica

Kao neko ko je prošle godine pazario ergonomsku stolicu i to iz malo kvalitetnije kategorije, mogu pouzdano da kažem, barem iz svog iskustva, da nema te ergonomske stolice koja će da spreči, smanji, prevenira, itd. sve posledice koje dugi rad za radnim stolom nosi sa sobom, kako one trenutne, dok sedimo za njim, tako i one dugoročne, koje će se kasnije odraziti na naše zdravlje, pogotovo na zdravlje kičme, ali i nogu, ruku, vrata i ostalih delova tela, pa i unutrašnjih organa, koji ne rade kako treba ako smo predugo u sedećem položaju. Spadam u one koje je posao, još od davne 1994. godine, kada sam naučila da koristim kompjuter, uslovljavao da provodim, nekad čak i po 15 sati dnevno za istim, a zbog čega imam sve frste deformacija vratne kičme (skolioza, lordoza i kifoza), uz brojne osteofite, o sedalnom delu i zdravlju očiju, da ne govorim, a jednom sam bila zaradila i sindrom karpalnog tunela, koji mogu da opišem kao najgore moguće iskustvo, kada su bolovi u pitanju.

Herman Miller Aeron“ ergonomska radna stolica, STOLICEFOTELJE.RS; Cena: 142.560 RSD – 172.800 RSD

Jedini načini da izbegnemo sve nabrojane posledice po zdravlje su redovno pravljenje pauza, uz ustajanje, protezanje i razgibavanje, uz (takođe) redovno bavljenje nekom od fizičkih aktivnosti. Tako da, ako tražite ergonomsku radnu stolicu, uz zamisao da će to biti dovoljno da vam zaštiti zdravlje i pruži maksimalnu udobnost, mogu slobodno da vam kažem: “ Zaboravite na to!“ i slobodno se upustite u traženje stolice koja će, osim ergonomskih, da zadovolji i vaše estetske potrebe, a ako nema ergonomske stolice koja zadovoljava i vaše estetske potrebe, slobodno uzmite onu koja zadovoljava vaše estetske potrebe, a bilo kakvu radnu stolicu da na kraju kupite, nemojte da vas zavara oznaka „ergonomskog“, jer kao što rekoh, nema te ergonomske stolice koja može da zameni redovno pravljenje pauza sa ustajanjem, uz fizičku aktivnost. Šta više, oznaka „ergonomskog“ može da vam nanese više štete ako se previše oslonite na ono što bi ta oznaka trebala da znači.

„Herman Miller Embody“ ergonomska radna stolca, STOLICEFOTELJE.RS;
Cena: 165.600 RSD – 180.000 RSD

Ove dve, gore navedene, radne stolice/fotelje spadaju u sam svetski vrh kada su ergonomske stolice u pitanju i ne sumnjam da je mnogo udobnije raditi iz takvih fotelja, ali čak i ako se rešite njih da kupite, bez obzira na vrtoglavu cenu (zamislite, za cenu deset takvih stolica vi možete da nađete i kupite kuću sa imanjem u Srbiji), nemojte zaboraviti na redovno pravljenje pauza, sa ustajanjem i protezanjem. A ukoliko spadate u one koji inače i generalno ne vole preterano dizajn kancelarijskih/radnih stolica, američki brend „BURKE DECOR“ ima rešenje za vas u vidu..hm,…pa, gotovo stilske fotelje na točkićima :).

Radna stolica „Alexa „, BURKE DECOR; Cena: $416,50

Sedalni deo, sa izdašno sečenim sunđerom, je tapaciran meblom od mešavine sa lanenim vlaknima, dok je leđni deo, tj. naslon, izrađen od drveta koprive (kod nas poznatog kao Koprivić ili Bođoš, ima ga u Somboru i oklini Subotice), ofarbanim u boju ebonovine. Na sredini naslona se nalazi intarzija od „španske trske“, poput onih na Tonet stolicama, tako da baš ta karakteristika, možda najviše daje ovoj stolici stilski izgled.

Radna stolica „Alexa “ u ambijentu, BURKE DECOR; Cena: $416,50

Sama stolica je deo kolekcije „Townsend“, u okviru koje se nalaze i drugi komadi nameštaja u sličnom stilu i sa intarzijama od španske trske, tako da su moderne verzije Tonet stila hit sezone, bar kada je u pitanju pomenuti američki brend, jer se upravo ti predmeti nalaze među bestseller-ima. Vratimo se sada samoj stolici i detaljima kojima se odlikuje.

Radna stolica „Alexa „, naslon, detalj; BURKE DECOR; Cena: $416,50
Radna stolica „Alexa „, španska trska, detalj; BRKE DECOR; Cena: $416,50

Inače sa trska koja se koristi za izradu i popravku Tonet stolica naziva raznim imenima, kao što je španska trska, tonet trska , ratan trska, pletena trska , itd. Svakako je potrebno razlikovati ratan trsku i takozvanu špansku trsku jer dok španska trska služi za oblaganje sedećih površina i maske za radijator, dotle je ratan trska namenjena isključivo za dekorativne svrhe. Kod izrade ovih materijala se koristi ista trska, samo što se kod ratana iskorišćava unutršnjost trske, dok se kod španske trske koristi spoljni deo, koji je manje dekorativan, ali je zato mnogo jači, zbog čega je i španska trska mnogo jača!! Izvor: Natur Enterijer

Radna stolica „Alexa „, prednji deo naslona, detalj; BURKE DECOR; Cena: $416,50
Radna stolica „Alexa „, španska trska, uveličani detalj; BURKE DECOR; Cena: $416,50

O Tonet stolicama i njihovom tvorcu biće reči u posebnom postu. I sama posedujem Tonet stolice, od kojih su mi dve višak u novom prostoru, ali ne mogu da ih se odreknem, jer osim emotivne vrednosti, one su zaista i jedna večna vrednost, koja se dobrim održavanjem može prenositi u naredne generacije, a po želji i potrebi im se, za života vlasnika, mogu menjati mebl i sama trska, koja se, inače, može bajcovati ili farbati u bilo koju boju, kao i drveni ram. Dok nisam istražila podatke o nastanku Tonet stolica nisam ni shvatila kakvu su revoluciju one donele, generalno, u proizvodnju nameštaja, jer se praktično radi o izumu koji je patentirao njihov tvorac, ali o tome, naknadno, kao što rekoh. Stolica o kojoj je ovde reč nije klasična Tonet stolica, već se može reći da jednim delom ona to svakako jeste.

Radna stolica „Alexa „, izgled napred; BURKE DECOR; Cena: $416,50
Radna stolica „Alexa „,izgled pozadi; BURKE DECOR; Cena: $416,50

Ukoliko imate staru stilsku fotelju možda je možete renovirati na ovaj način i instalirati na metalno postolje za kancelarijsku stolicu, posebno ako vam je previše komplikovano ili iz bilo kog razloga niste u mogućnosti da poručite ovu konkretnu stolicu. Ako vam je i stara kancelarijska stolica ili barem njeno postolje, sa svim mehanizmima za spuštanje, podizanje, okretanje, itd., i dalje u funkciji, utoliko pre možete iskombinovati takve dve stolice, samo vam treba dobar majstor ako sami niste vični ili nemate uslova za majstorije tih vrsta. Prednost je što zaista možete napraviti stolicu po svojoj želji, a možda i neki naš proizvođač ponudi nešto slično za sve one koji nisu ljubitelji klasičnih kancelarijskih stolica, a ima nas takvih.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: